Degeszre keresik magukat az amerikai energiavállalatok az LNG-üzleten – írja a Forbes

2023. március 07. 11:00

Háborús mellékhatás: drága, nem is lehet olcsóbb, mégis „zabálják” az európaiak a cseppfolyósított gázt.

2023. március 07. 11:00
null
Kohán Mátyás

Ian Palmer olajpiaci szakember a Forbes hasábjain jelentetett meg lényegretörő elemzést a cseppfolyósított földgáz (LNG) aranykoráról. A szerző lélegzetelállító statisztikákkal veszi sorra, mi történt a világ LNG-piacán az elmúlt években – s az LNG aranykorát vetíti elénk.

„Pár éve volt csak, hogy az LNG-befektetők még hezitáltak. Ennek egyik oka abbéli félelmük volt, hogy a megújuló energiák erősen betörnek, így az új olaj- és gázbefektetések elkezdődnek ugyan, de aztán elhagyják őket” – írja Palmer.

Az orosz-ukrán háború ugyanakkor megoldást kínált erre a problémára. „Európa Oroszországból érkező 2022-es gázimportjának zömét Oroszország elzárta. A cseppfolyósított földgáz (LNG) kézenfekvő helyettesítő volt,

– lelkendezik a szerző, aki szerint „a pala megmentette az USA-t azzal, hogy olajból és gázból önellátóvá tette, míg az LNG megmentette Európát az orosz gázelzárás okozta hiánytól”.

A szakember vet egy pillantást a számokra is: míg egész 2021-ben 34 milliárd köbméter LNG-t szállított az USA Európába, 2022-ben csak az első hat hónapban 39 milliárdot. Azaz drasztikusan megnőtt az LNG aránya az európai gázimportban: míg 2021 januárjában Európa gázának 45 százalékát szerezte Oroszországból, és 14 százalékát LNG-ből, ez az arány 2022 februárjára 20-40-re változott, tavaly decemberben pedig már csak 5 százalékon állt Oroszország, az LNG pedig 53 százalékon. „Az LNG két éven belül minden elveszett orosz gázt pótolt” – írja Palmer.

Továbbra is csak fizetünk, fizetünk

Európa eközben az USA gázexport-piacai között is dominánssá vált: a háború során az amerikai LNG 75 százalékát már mi vettük meg.

– jósolja Palmer, bár hozzáteszi, ennek keresztbetehet a megújuló energiaforrásokra való átállás, hiszen az EU 2050-re karbonsemlegességre törekszik. Ugyanakkor az amerikai LNG-ipar kezében is van fegyver: ha az európaiak nem akarnak 20 éves amerikai hosszútávú szerződéseket aláírni, akkor majd megteszi ezt Ázsia, Európa pedig 2023 telén gáz nélkül marad.

Palmer emlékeztet, bár az LNG spot ára az elmúlt hónapokban csökkent, a mostani 19,5 dollár/millió brit hőegység ár így is majdnem duplája a 2021 eleji kevesebb mint 10 dollár/MMBtu árnak. Ráadásul ennek az árnak támasza is van: „20 dollár alatt az LNG versenyképes a szénnel, így az Indiához vagy Bangladeshez hasonló fejletlen országok az LNG-hez kezdenek majd tendálni” – írja a szakember. Így tehát jelentős árcsökkenés nem várható, a gáz pedig jól fogy, az USA tavaly 45 új hosszútávú gázexport-szerződést kötött (a 2021-es 14 és a 2020-as 3 után),

LNG-ből származó bevételei pedig a 2021. január-szeptemberi 8,3 milliárd dollárról 2022. január-szeptemberére 35 milliárd dollárra nőttek.

„Az LNG nagyszerű az energiabiztonság szempontjából, Európa számára pedig abszolút szükséges, hiszen Oroszország elzárta a vezetékes gázt” – értékel Palmer, aki szerint emellett „az LNG a klímabiztonság szempontjából is nagyszerű, mert a gázégetésből származó szén-dioxid-emisszió fele annak, mintha szenet vagy olajat égetnének”.

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

***

 

„Nagy áttöréseket senki nem fog elérni a háborúban" - Mandiner Világrend

„Az oroszok ezzel a háborúval a maradék civilizációs, kulturális befolyásukat is elhamvasztották Ukrajnában". „Egy atomhatalommal biztos, hogy jó kekeckedni? A NATO Ukrajnáért sem fog megkockáztatni egy atomháborút". - Az ukrajnai háború első évfordulóján az orosz és az ukrán katonai hibákat elemeztük két vendégünkkel. Ki milyen mértékben érte el stratégiai céljait?

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AntiSorosWeapon
2023. március 08. 11:39
Nyilván degeszre keresik magukat, lévén hogy eddig elfáklyázták jelentős részét. Vagy szinte ingyen nyomták a csőbe (volt mikor a betaplalsert fizetniük kellett volna.). Nekik ez csak a kőolaj mellék terméke. Ugyan akkor a sorok között olvasva látszik: igen csak közel tudnak menni a vezetékes gáz árához. Persze a németeknek ez már mindegy, megfagytak, éhenhaltak és beszakadt a gazdaságuk
Osztap Bender
2023. március 07. 14:37
A sok hülye (köztük a számtalan magyar is) liberális még mindig nem fogta fel, nem értette meg, hogy ez volt a háború elsődleges célja. (A jenki palagáz értékesítése.) Pedig sem a zsidók, sem a szivárványosok, sem a genderisták, sem a ceusok sem mentesültek a jenki extraprofit megfizetése alól. Pofázni, ajvékolni, sófárt fújni persze könnyebb, mint gondolkodni.
T. Péter
2023. március 07. 12:30
Mátyás, nem olyan régen volt valahol egy cikk, hogy az LNG hasznát melyik kereskedők fölözik le, mert nem közvetlenül Amerikából vesszük annyival drágábban. Keress rá, ha elkerülte volna a figyelmedet, mert az alapos elemzéshez az is fontos lenne.
Hazafi Teddymackó
2023. március 07. 12:23
De Matyi, katar majd csak 2027től szállít ha jól tudom, de nézz utána magad. Valójában orosz LNG gázzal pótolták azt, amit USA meg norvéggal nem tudtak. Import orosz LNG Indiából, Kínából...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!