Horvátországban a nyerészkedés új módját találták meg a kereskedők

2023. január 03. 12:48

Sajtóhírek szerint a legtöbb kereskedelmi lánc felfelé kerekítette az árakat az euróra történő átváltás során.

2023. január 03. 12:48
null

A kereskedelmi láncok hónapról hónapra emelik az árakat, most pedig az euró átváltásánál próbálják meg becsapni a vásárlókat – jelentette ki Davor Filipovic gazdasági miniszter kedden, az említett láncok vezetőivel tartott találkozót követően. Horvátország január 1-jén csatlakozott az euróövezethez.

Sajtóhírek szerint a legtöbb kereskedelmi lánc felfelé kerekítette az árakat az átváltás során, de nem csak a kereskedők, hanem a vállalkozók és a különböző szolgáltatók is, akik 10-15 százalékkal emelték a díjaikon. A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte: az infláció 13,5 százalék, amire legnagyobb hatással az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára van hatással.

– húzta alá. Hozzátette: partnerként tekintenek a kiskereskedelmi láncokra, és jóhiszeműen jártak el, de erre nem számítottak. Elmondta, hogy egy találkozón megkérdezett kereskedőket arról: miért nem csökkentették az árakat, miután az üzemanyagok ára olcsóbb lett, miért nem hat az áraikra, hogy Szlovéniában az elektromos áram ára 60 százalékkal drágább, mint Horvátországban. 

Szavai szerint egyik kérdésére sem kapott választ.

A miniszter bejelentette, hogy kereskedelmi felügyelőség és a fogyasztóvédelmi szervezetek már a terepen vannak,

és hamarosan pontos jelentést adnak. A lehetséges lépésekkel kapcsolatban elmondta: a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatti úgynevezett feketelistától az árak széleskörű befagyasztásáig, minden terítéken van.

„A válság terhét mindenkinek viselnie kell” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: elfogadhatatlan, hogy a válságban valaki a nyereségét próbálja meg növelni az állampolgárok terhére.

(MTI)

A nyitóképen Horvátország eddigi bankjegyei. Fotó: MAEVA DESTOMBES / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kujon
2023. január 04. 08:27
Buzinessz as uzsual, ez kábé mindig is így szokott menni. Meg a benzin-gázolajárak változása is: ha emelkedik, akkor minden másnak is emelkedik az ára, , mert hogy mindent is szállítani kell. Ha meg csökken, akkor semminek se csökken az ára a boltokban, hanem extraprofit keletkezik. Mocskos geci kereskedők... :-))))))
Zsolakomarom
2023. január 03. 17:01
a rendszernigger szerint az euro inflaciot okoz nezzuk a tenyeket: 2022 elelmiszer inflacio eurozona 16% Orbanisztan 47% https://tradingeconomics.com/country-list/food-inflation?continent=europe persze lehet ertelmesen ervelni egyik vagy masik mellett, de a mandi inkabb az 1.0-as butitas mellett dontott (a tobbi kesma termek is) ennyibe nezik a jobbagyokat, errol en nem tehetek
Zsolakomarom
2023. január 03. 16:54
bulvarkacsanak jo, hogy felkerekitik az arakat, de ez ugye inflaciot okoz anno szlovakiaban is ezt hazudtak az euroellenesek a bevezeteskor nezzuk akkor a tenyeket horvat inflacio (elelmiszer) 19% magyar inflacio 47% https://tradingeconomics.com/country-list/food-inflation?continent=europe nyereszkednek a horvat multik !!! hazudta az ostoba rendszerpropagandista a gombakoknak xDD
Jose
2023. január 03. 16:47
Ugye, ugye! Nálunk a büdös komcsik meg csak mondják, hogy nem szabad árszabályozást bevezetni. Nem a f..szt! Én először is minden tőzsdét és ilyesmit bezárnék. Minden árdrágítót falhoz állítanék. Szó szerint. Kapnának 5 percet, hogy visszaállítsák az áraikat normálisra. És dögöljön meg minden rohadék, kapzsi, nyerészkedő kapitalista barom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!