Megengedték a tálibok az afgán lányoknak, hogy érettségizzenek

2022. december 07. 17:23

Ez megnyithatja számukra az egyetemi oktatás lehetőségét.

2022. december 07. 17:23
null

Noha az afganisztáni tálibok megtagadták a lányoktól a középiskolai továbbtanulás lehetőségét, most váratlanul mégis engedélyezték az érettségi bizonyítvány megszerzését – jelentette szerdán a helyi sajtó.

A tájékoztatás szerint a 12. évfolyamba járó, vagyis végzős diáklányok érettségi vizsgáját szerdán tartották a radikális iszlamisták uralta dél-ázsiai országban. Egy kabuli diáklány a dpa német hírügynökségnek elmondta,

hogy mindössze néhány nappal a vizsga előtt kapott értesítőt az iskolától.

Az érettségi vizsga ilyen rövid határidejű meghirdetése azonban sokaknál csalódást váltott ki. „Először nem tudtunk az oktatáson részt venni, most meg vizsgáznunk kell” – panaszolta a diáklányok egyike a Tolo News helyi hírtelevíziónak. Egyik társa pedig azt kifogásolta, hogy az iskolabezárások következtében nem jutott hozzá tananyaghoz.

Mindennek ellenére többen örömmel fogadták „a kis esélyt”. Sikeres bizonyítvány megszerzése ugyanis

megnyithatja a nők számára még nyitva álló egyetemi oktatás lehetőségét.

A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve az iszlám szigorú előírásait, kizárva őket a közéletből és nagyrészt az oktatásból. A nők oktatási, munkavégzési és egyéb szabadságjogaiért tüntetők megmozdulásait sorra elfojtották.

(MTI)

A nyitókép illusztráció. Sajjad Hussain / AFP.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2022. december 08. 15:15
vallás+hatalom=totálistudatkontroll
Dobrevita
2022. december 08. 07:31
Nocsak, mégsem volt hiába az a 20 éven át tartó amerikai vérrel, erőszakkal terjesztett demokrácia.
kinekanevében?
2022. december 07. 22:09
Mosmá' akkó' minden rendben ottan! Vagy nem. És nem is lesz soha...
Senki Alfonz
2022. december 07. 20:45
Afganisztánban engedélyezik a tömegigény hatására, nálunk már régóta szabad és ajánlott, mégsincs rá tömegigény!!!! Itthon a barnabőrűek inkább szülnek, mint tanulnak, mert abból jobban megélnek!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!