Orosz kólagyártó igyekszik betölteni a multik kivonulása után hagyott űrt

2022. augusztus 03. 17:33

Az orosz alkoholmentes italok piacának felét a szénsavas üdítőitalok adják.

2022. augusztus 03. 17:33
null

A Pepsi és a Coca-Cola kivonulása után keletkező űrt egy helyi cég próbálja betölteni a 9 milliárd dolláros orosz üdítőital-piacon. A Csernogolovka nevű cég jelentősen növelte kapacitásait idén, és pár éven belül 50 százalékra tornázná fel piaci részesedését – közölte a Reuters a cég ügyvezetőjére hivatkozva.

Az orosz fővárostól mintegy 40 kilométerre fekvő Csernogolovka településen 1998 óta gyártanak rágcsálnivalókat, palackozott vizet és gyógynövényes limonádét, de május óta már kólát is. A portfolió bővítése pár hónappal követte a két nagy globális üdítőital-gyártó multi kivonulását az orosz piacról, válaszul  Oroszország Ukrajna elleni agressziójára.

Az orosz érdekeltségű cég tulajdonosa, Natalia Sakhnia a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy

két éven belül piaci részesedésüket 30 százalékra, három éven belül 50 százalékra szeretnék feltornászni.

A növekvő keresletre való tekintettel idén bővítették gyártó kapacitásukat a krasznodári és szibériai novoszibirszki bázison. Előbbiben duplájára, utóbbiban 50 százalékkal nőtt a termelés 2021 azonos időszakához képest. A csernogolovkai gyár területét pedig 40 ezer négyzetméterrel bővítik. A 3 milliárd rubelből, mintegy 20 milliárd forintból, megvalósuló beruházás 2023 márciusában fejeződhet be.

A Csernogolovka áprilisban már a Burger King és a KFC gyorséttermeknek is beszállított

Az orosz alkoholmentes italok piacának felét a szénsavas üdítőitalok adják. A Pepsi és a Coca-Cola márciusban bejelentett távozásával az orosz cégek részesedése alacsony bázisról 5 százalékra ugrott az első fél évben – derül ki a Nielsen piackutató adataiból.

A Csernogolovka áprilisban már a Burger King és a KFC gyorséttermeknek szállított be, valamint a McDonald's helyét átvevő Vkuszno - i tocska (Finom - és pont) éttermeit látta el üdítőitalokkal.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drom176
2022. augusztus 04. 10:37
" Akkor pláne nem lesz a newZsiguliban légzsák. Barom voltál barom maradtál. " Ezt írtad korábban! " Nem tudja, hogy Japán is embargó alatt tartja Oroszországot, így az orosz nem tud semmilyen légzsákot beépíteni a newZsiguliba. " Kisköcsög....te végig a japánokat emlegetted, közben a Takata csődbe ment már 5 éve........ ....igazi tudatlan barom vagy, folyamatosan szarrá égeted magadat!
flesh ripper
2022. augusztus 04. 06:56
Gyerekkoromban ittam utoljára colát. Aki pénzt ad erre, ráadásul meg is issza, az megérdemli.
Trombitás Keresztély
2022. augusztus 04. 01:27
Sőt! Csernobilovkában már golyós abakuszokat is gyártanak, amik átveszik az IBM, Apple, Microsoft, Google, stb. szerepét!
foldizs
2022. augusztus 03. 23:22
Finom... és kuss!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!