Horvátország egy lépéssel közelebb került az euró bevezetéséhez

2022. július 05. 14:28

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.

2022. július 05. 14:28
null

A 539 szavazattal, 45 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadott EP-jelentés szerint Horvátország teljesíti az euró jövő év eleji bevezetésének összes feltételét. Az EP-képviselők a jelentésben megjegyezték: a horvátországi árak szintje az euróövezethez való csatlakozáskor már nagyobb mértékben hasonlít a többi eurózóna-tagéhoz, mint más tagállamoké a csatlakozásuk idején. 

Az EP álláspontját jelenleg továbbítják a bevezetés véglegesítéséről döntő eurózóna-tagoknak - tájékoztatott az uniós parlament. A folyamat azzal zárul majd, hogy az Európai Unió Tanácsa az Európai Parlamenttel és az Európai Központi Bankkal folytatott konzultációt követően, várhatóan még júliusban az euró bevezetéséhez szükséges három jogszabályt fogad el. Megállapítják azt az árfolyamot is, amelynek alapján 2023. január elsején a kuna euróvá konvertálódik.

(MTI)

Nyitókép: JAKUB PORZYCKI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Horvátországban 2023-tól bevezethetik az eurót: elfogadta az euró bevezetéséről szóló törvényt a horvát parlament. Bővebben..

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. július 05. 17:32
A birkák nem igénylik az Eurót..
Kivűlálló
2022. július 05. 16:13
"Horvátország egy lépéssel közelebb került az euró bevezetéséhez" Hiába mondanám, hogy egészségükre, nem az lesz belőle! :D Így jártak!
Sany Xepi
2022. július 05. 15:53
Nem sajnálom tőlük. A szlovákok is Győr és Miskolc környékén vásárolnak be.
fogas paduc
2022. július 05. 15:51
Az euró bevezetése mindig drágulással járt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!