Újabb cégek vonultak ki Oroszországból

2022. március 14. 12:15

A technológiai cégek mellett nagy pénzintézetek is hátat fordítottak az orosz piacnak.

2022. március 14. 12:15
null

Az egyik legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank azt közölte, hogy megszünteti oroszországi jelenlétét. „Néhány nemzetközi partnerhez hasonlóan, a jogi és a szabályozási kötelezettségeket betartva felszámoljuk oroszországi üzletünket” – áll a cég közleményében.

A Deutsche Bank 2014 óta jelentősen csökkentette oroszországi jelenlétét.

Egy másik vezető német bank, a Commerzbank AG szóvivője közölte: „Leállítottuk az új üzleteket Oroszországban, és korlátozzuk a meglévő tevékenységünket”, hozzátéve, hogy betartják a szankciókat. A pénzügyi ágazat számos vállalata felfüggesztette vagy megszüntette tevékenységét Oroszországban, beleértve a Visa és MasterCard fizetési rendszereket vagy például a két nagy amerikai bankot, a Goldman Sachs-t és a JPMorgan Chaset.

Számos technológiai cég fordított hátat az oroszoknak

Hétfőn jelentette be a nyomtatókat és fényképezőgépeket gyártó japán Ricoh, hogy felfüggeszti az oroszországi szállításokat. Közleménye szerint a cég aggódik az Ukrajnában kialakult humanitárius válság miatt.

A Ricoh Group ezért azt a tájékoztatást adta, hogy átmenetileg leállítja valamennyi termékének szállítását Oroszországba.

Ugyancsak hétfőn jelentették be, hogy az ASUS tajvani személyiszámítógép-gyártó tervet dolgoz ki alkalmazottainak és vállalkozásainak „evakuálására” Oroszországból. Ezzel kapcsolatban Vang Mei-hua tajvani gazdasági miniszter azt mondta, hogy támogatják a többi demokráciát, és fellépnek Oroszország ellen, de magáncégek lépéseit nem kommentálják. Csütörtökön Mihail Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes levelet írt Johnny Shinek, az ASUS elnökének, amelyben felszólította a céget, hogy hagyjon fel oroszországi tevékenységével.

A technológiai cégek is igen nagy számban fordítottak már hátat az orosz piacnak.

Egyebek között a Microsoft és a Panasonic felfüggesztette tevékenységét Oroszországban,

az Apple, az Ericsson, a Nokia és a Samsung pedig leállította a szállításokat több ezer új férőhelyet biztosító átmeneti elkülönítőközpontok felépítésére.

(MTI)

A nyitóképen a ADeutsche Bank székháza Frankfurtban
Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

Nyitókép: Youtube

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phm045
2022. március 16. 17:49
Komoly ára lesz ennek amikor vissza akarnak menni. Aztán még arra vagyok kiváncsi, hogy az ukránok mikor lettek ekkora befolyással, hogy megmondja kinek, mit kell tennie az oroszok ellen. Valahogy olyan érzésem van, ugat a pincsi az amerikai buldog vállán......
Gèbi
2022. március 15. 06:17
Nagyon szánalmasak ezek a lépések egy kétpólusú, neoliberális gazdasági rendszerben vergődő világon. A "nagy kivonulók" meg a "nagy szankcionálók" mivel fogják ellensúlyozni a keletkező versenyhátrányukat?
nempolitizálok
2022. március 14. 14:27
Most kellene bevonulni, az most ott egy aranybánya.
Falfirka
2022. március 14. 14:00
a lagfontosabb szavak: átmenetileg, felfüggesztette, ideiglenesen, stb.stb. aztán majd kuncsorognának vissza!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!