Kitiltották az okostelefonokat a francia iskolákból

2018. július 31. 08:49

A tiltás a tabletekre és az okosórákra is vonatkozik.

2018. július 31. 08:49

A francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés hétfőn megszavazta a törvényjavaslatot, amely megtiltja a mobiltelefonok használatát a közoktatási intézményekben szeptembertől.

A javaslatot végső olvasatban 62 képviselő támogatta, egy szavazott ellene. A jobbközép és baloldali ellenzéki képviselők tartózkodtak, mivel állításuk szerint az érintett jogszabály semmin sem változtat. A parlament július 7-én fogadta el első olvasatban a tervezetet, amelyet a felsőház a múlt csütörtökön hagyott jóvá. 

A tiltás a tabletekre és az úgynevezett okosórákra is vonatkozik, viszont az oktatási intézményekre bízza, hogy milyen esetekben tesz kivételt eljárási szabályzatában a törvényt illetően. Ennek értelmében a törvény nem rendelkezik a kiszabandó büntetésekről és nem tér ki a tiltás alkalmazásának részleteire. A mobiltelefonra és elektromos eszközökre vonatkozó tiltás hatálya alól kivételt képeznek a fogyatékossággal élők.

A tervezet szövege szerint a mobiltelefon használata „számos olyan zavart okoz, amely nem egyeztethető össze az iskolai környezet javításával", korlátozása pedig lehetővé teszi a koncentrációnak és a társas érintkezéseknek kedvező környezet biztosítását. Az elektronikus kommunikációt és postát szabályozó francia hatóság egyik felmérése szerint a 12 és 17 év közötti gyerekek 93 százaléka rendelkezett mobiltelefonnal 2016-ban. Ez az arány 2005-ben 72 százalék volt.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sceptical
2018. augusztus 01. 10:56
Szerintem már társadalmi szintű probléma az okostelefon/tablet használat, nem csak iskolai... Ezekre a digitális kütyükre írt alkalmazások azt az egyet veszik el tőlünk amiből egyre kevesebb van és pótolhatatlan. Az időnket! Hatásmechanizmusukat tekintve, pedig úgy hatnak mint a drogok. Ezt több kutatás is alátámasztja. Az, hogy az emberek ilyen fiatal korban függővé engedik válni a gyerekeiket egyértelműen szülői felelősség! De mit is lehetne várni, mikor sok felnőtt sajnos saját maga számára sem tudja korlátozni az ilyen eszközök használatát. (Hiszen folyamatosan ellenerőzni kell, hogy jött-e üzenet, like-olták-e a bejegyzést, van-e új hír, van-e új komment stb. - Nehogy lemaradjunk valamiről!) Nem akarom a technológiát átkozni, mert igen is hasznosak és számtalan esetben nélkülözhetetlenek a mindennapi életvitelhez, de igenis szükség lenne tudatosan egyensúlyt találni a hétköznapi használatukban, mert ez így kb. olyan mintha nyerőgépfüggők lennének az emberek. Az én gyerekkoromban az iskolai szünetekben kiabálás, kergetőzés, játék volt. Ma az iskolában a gyerekek a 10 perces szünetben fel sem állnak az asztaltól, lehajtott fejjel, szótlanul, mindenki a saját telefonjába bele bújva játszik vagy chat-el. Én szívem szerint a gyereknek a hagyományos telefon engedném az iskolába vinni (szülök bármikor elérhetőek legyenek), de az okostelefon használatát betiltanám. Aki beviszi, attól elvenni, tanév végén majd visszakapja.
Akitlosz
2018. július 31. 23:11
Kitiltják az okos gyerekeket is. Csak hátrányos helyzetűek járhatnak iskolába. De ők aztán halmozottan!
atila68
2018. július 31. 16:36
NÁCIK!
Marula
2018. július 31. 14:37
Hiába, már okosóra nélkül se lehet meglenni. Még egy "kütyü", amit lehet hetente tölteni, hogy megnézhesd az időt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!