Brutális büntetésekkel küzdenek a németek a gyűlöletbeszéd ellen

2017. október 04. 18:18

Egy új német törvény értelmében akár 50 millió eurós büntetést is kaphatnak azok a közösségi szolgáltatók, melyek egy napon belül nem tüntetik el a gyűlöletbeszédnek minősülő bejegyzéseket – írja a HVG. Maga a Facebook is aggódik, hogy a törvény miatt a szükségesnél több bejegyzést távolítanak majd el a moderátorok.

2017. október 04. 18:18

Egy új német szabályozás szerint 24 órán belül törölniük kell a közösségi szolgáltatásoknak a gyűlöletbeszédnek minősülő tartalmakat, különben hatalmas bírságot kaphatnak – írja a HVG. A Netzwerkdurchsetzungsgesetz, vagyis a „hálózati végrehajtási törvény” értelmében akár bejegyzésenként 50 millió eurós, azaz 15,6 milliárd forintos büntetést is kiszabhatnak arra a szolgáltatóra, mely nem tünteti el elég gyorsan és hatékonyan az inkriminált tartalmakat. Az összetettebb, nehezebben értelmezhető bejegyzések egy hétig lehetnek az oldalakon, a szolgáltatók azonban aligha fognak kockáztatni, és minél gyorsabban törlik majd ezeket is.

A törvény szerint emellett a szolgáltatóknak biztosítaniuk kell egy olyan elérhetőséget, ahol 48 órán belül válaszolni tudnak a hatóságnak a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos vizsgálódásukkor. Amennyiben ebből a határidőből kicsúsznak, szintén pénzbüntetés vár a szolgáltatóra. Sokak tartanak attól, hogy az új szabályozás miatt a Facebookon és a többi oldalon soha nem látott cenzúra jön el, mivel a moderátorok a szükségesnél több bejegyzést fognak eltávolítani: sokatmondó, hogy maga a 7500 fős moderátor-hadsereget felállító Facebook is aggódik emiatt.

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2017. október 06. 09:28
A Bibliát tiltják be először: „Hat dolog van, amit gyűlöl az Úr, és hét dolog, ami utálatos a lelkének: a kevély szemek, a hazug nyelv, az ártatlan vért ontó kezek, az álnok tervet forraló szív, a gonoszságra siető lábak, a hazugságot szóló hamis tanú, s aki viszályt támaszt a testvérek között” (PÉLDABESZÉDEK 6:16–19)
Mozsike
2017. október 05. 12:03
Mi van a szabad vélemény nyilvánításban? Csak akkor szabad véleményt nyilvánítani, ha az a véleményünk amit szeretnének. Hol van a demokrácia, ha az igazat nem szabad elmondani. És a magyar sajtószabadságért aggónak. Nevetséges.
mustarharmas
2017. október 05. 11:26
Meinungsfreiheit:)
abraxas
2017. október 05. 11:23
Ein Volk, ein Reich, ein Merkel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!