Meghalt II. Erzsébet

2022. szeptember 08. 19:32

A brit királynő 96 éves volt.

2022. szeptember 08. 19:32
null

A Buckingham-palota csütörtök este hivatalosan is megerősítette a királynő halálát, II. Erzsébet brit királynő 96 éves volt. A Sky news szerint családja körében, békében hunyt el a királynő. A királynő 71 éve volt trónon, a halál a nyári rezidenciáján, Balmoralban érte. 

Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án - édesapja, VI. György király halála után - lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

Ha minden a korábban megszabott menetrend szerint zajlik, akkor pénteken délelőtt tízkor hívják össze a St. James Palotában az Accession Council nevű tanácsot, amely kikiáltja Károly herceget az új uralkodónak.

Kapcsolódó

Jelenlét a hiányban – búcsú II. Erzsébettől
Mesteri uralkodó volt, miközben valójában semmi rendkívülit nem csinált: úgy viselkedett, mint egy királynő, és kész. Bővebben is érdekel

III. Károly néven uralkodik II. Erzsébet utóda 
A királyi palota hivatalosan is megerősítette a hírt. Bővebben is érdekel

III. Károly király nyilatkozatot adott ki II. Erzsébet haláláról 
A közlemény a Buckingham-palota hivatalos oldalán jelent meg. Bővebben is érdekel

Ez a forgatókönyv a királynő halálát követően
Csütörtökön a brit királynő halálával elindult a London Bridge művelet, amely pontról pontra veszi, mit kell tenni, ha meghal az uralkodó. Bővebben is érdekel

Mesteri uralkodó volt, miközben valójában semmi rendkívülit nem csinált: úgy viselkedett, mint egy királynő, és kész.   A királyi palota hivatalosan is megerősítette a hírt.    A közlemény a Buckingham-palota hivatalos oldalán jelent meg.  Csütörtökön a brit királynő halálával elindult a London Bridge művelet, amely pontról pontra veszi, mit kell tenni, ha meghal az uralkodó. 

Nyitókép: Eddie Mulholland/AFP 

Összesen 236 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2022. szeptember 10. 02:26
Belehalt abba a szégyenbe, hogy egy üresfejű pozőrt kellett kinevezni miniszterelnöknek. Ráadásul a Toryk színeiben. Nyugodjék békében.
tailor
2022. szeptember 09. 08:42
most ért véget a huszadik század ....
Hekimeki
2022. szeptember 09. 07:43
Mit sajnálkozzak...........szart se köszönhetünk neki sőt! Azért valljuk be qrva jó lehet leélni egy életet olyan kuxusban és nyugalomban, hogy egy kalap szart sem csinálsz egy fűszálat sem teszel keresztbe de mégis megvan mindened!!! Miért nem élhet mindenki olyan anyagilag biztos és szép életet??? Mert van a világon jó pár ilyen hatalmon levő szarkupac akik megmondják mit csinálj meddig melózz mennyi legyen a fizud stb......az isten ott bassza meg mindet ahol van !!!!!!!
NeMá
2022. szeptember 08. 23:36
Koronás volt 71 évig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!