Tanári bérreform

2022. október 12. 14:38

A pedagógusok anyagi helyzete jelentősen romlott a 2000-es évek második felében, s bár a 2014-es átfogó bérfejlesztés érdemi előrelépést hozott, mostanra ismét megérett az idő a fizetések felzárkóztatására. A tervek megvannak, már csak a forrásra lesz szükség.

2022. október 12. 14:38
null

Szalai Laura írása a Mandiner hetilapban.

Kockás ing, munkabeszüntetés, tüntetések – a 2016-oshoz hasonló megmozdulások kezdődtek most is az oktatáspolitikával kapcsolatosan. A pedagógusok világnapján, október 5-én több ezer pedagógus lépett sztrájkba országszerte, és tömegek tüntettek a fővárosban, amihez jó pár ellenzéki politikus is csatlakozott.

A tiltakozások legfőbb célja a tanári bérek emelése. És hogy mennyit is keresnek most a tanárok? A Központi Statisztikai Hivatal szerint az első fél évben a teljes oktatási ágazatban 451 ezer forint volt a bruttó átlagbér; a 2022-es pedagógus-bértábla alapján ma egy főiskolai végzettségű kezdő pedagógus ágazati szakmai pótlékkal bruttó 312 ezer forintra számíthat, egy negyven éve a pályán lévő, mesterdiplomás pedagógus bruttó 596 ezer forintra, amihez még további pótlékok jöhetnek. Tény, hogy az érdemi bérfejlesztés már régóta várat magára, és az is kétségtelen, hogy a jelenség nem most kezdődött.

Romló fizetések a 2000-es években

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!