Forró őszre hideg tél?

2022. augusztus 31. 15:14

2022. augusztus 31. 15:14
Kovács Attila
Kovács Attila

2020 augusztusában egy másik politikai hetilap hasábjain írtam legutóbb beharangozót az őszi európai uniós politikai évad elé. Akkor – némileg sablonos módon – forró őszként harangoztam be a 2020-as év második felének várható politikai eseményeit. Kicsit erőltetett módon most azt mondhatnám, hogy 2022 utolsó hónapjai nemcsak a forró őszről, hanem sajnálatos módon a hideg télről is szólnak majd.

Ezzel természetesen az elhibázott uniós szankciós politika miatt egész Európát érintő energetikai válságra gondolok. De mielőtt részletesen belemennénk az előttünk álló négy hónap gazdasági-társadalmi viszonyait, ezáltal az unió politikai napirendjét meghatározó szankciós és energetikai kérdésekbe, tekintsük át, mik lesznek az őszi politikai időszak főbb állomásai, mire érdemes figyelnie az uniós politikát követni szándékozó olvasónak.

2022 második fél évében Csehország tölti be az EU soros elnöki tisztét. Az elnökség eredetileg tervezett napirendjét teljes mértékben felülírta az orosz–ukrán háború. Az elnökség politikai programjának középpontjában az ukrajnai menekültválság kezelése, az energiabiztonság kérdése, az európai védelmi kapacitások megerősítése, valamint az európai gazdaság ellenálló képességének javítása áll.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!