Új utakon az Európai Unió

2022. március 09. 19:23

2022. március 09. 19:23
Kovács Attila
Kovács Attila

Két héttel ezelőtt alapjaiban megváltozott az európai, de talán túlzás nélkül kijelenthető, hogy a modern kori globális történelem iránya is. Tabuk dőltek le a szemünk előtt egy pillanat alatt, ahogy az orosz csapatok átlépték az ukrán határt. A második világháborút követő hidegháborús évtizedek, majd a kelet- és közép-európai rendszerváltozás óta eltelt több mint harminc évben nem volt olyan háború a kontinensen, amelyben áttételesen a két katonai szuperhatalom nézett volna farkasszemet.

A közelmúlt katonai konfliktusai hazánktól távol voltak – ideértve a Krím orosz megszállását is –, és főként regionális nagyhatalmak vívták őket, a mostani háború viszont – szó szerint – itt van a szomszédban. A nukleáris erőművek környezetében folyó összecsapásokról, a polgári célpontokat érő támadásokról szóló, felkavaró képsorok megrettentették a nyugati világ állampolgárait, és gyors cselekvésre sarkallták a politikai vezetőket. Február 24-én megváltozott a világ, megváltozott az az értelmezési keretrendszer, amelyen keresztül a nemzetközi kapcsolatokat, a béke és háború kérdését, a humanitárius segítség­nyújtást vagy éppen a globális gaz­dasági függés kérdéseit vizsgáljuk.

A hazánkat is megérintő délszláv válság óta eltelt évtizedeket a béke és a pros­peritás jellemezte térségünkben. Úgy tűnik, a béke és a prosperitás időszakának most egy időre vége az öreg kontinensen. A helyzet új kihívás elé állítja a nyugati világ és Magyarország politikai döntéshozóit és valamennyi állampolgárát egyaránt.

Az orosz támadásra rekordgyorsasággal reagált a nyugati katonai és gazdasági közösség, legyen szó a NATO-ról, a G7-ről vagy az Európai Unióról. Az EU egységes, gyors és határozott választ adott az orosz agresszióra. A Krím orosz elfoglalása után életbe léptetett szankcióknál jóval súlyosabbak a mostani büntetőintézkedések. Az uniós tagállamok közös fellépése egységes, gyors és határozott volt, melyet minden ellenkező hamis állítással szemben hazánk is teljes mellszélességgel támogat.

A gazdasági szankciók szintet léptek, nem kímélték az orosz gazdasági érdekeltségeket, így például az emblematikus Északi Áramlat gázvezetéket sem. A nyugati országok ráadásul elfogadták a korábban nukleáris opciónak tartott intézkedést, melynek értelmében számos orosz pénzintézetet kitiltottak a SWIFT globális fizetési rendszerből.

A korábbiaktól eltérően az orosz döntéshozókat célzó lépések, így a külföldi vagyonok lefoglalása és a bankszámlák befagyasztása Vlagyimir Putyin elnök személyét és közvetlen környezetét is érintették. Új elem az orosz dezinformációs hadviseléssel szembeni kemény fellépés, aminek jegyében betiltották az EU-ban az orosz televíziócsatornákat. A kormányzati szankciókat ráadásul kiegészíti egy sor nyugati cégek által Oroszországgal szemben hozott büntetőintézkedés.

Mindenáron el kell kerülni a háború kiszélesedését, meg kell akadályozni, hogy az Európai Unió keleti tagállamaibelesodródjanak a konfliktusba”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!