Kevesebb a német és osztrák hátterű cég itthon, cserébe több az ukrán

2016. május 24. 20:25

A meghatározó vállalkozások körében csökken a külföldi érdekeltségű cégek aránya, jelentősen megnőtt ugyanis a hazai érdekeltségű vállalatok száma, derül ki az Opten céginformációs szolgáltató felméréséből.

2016. május 24. 20:25

Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója a közleményben ismerteti: az elmúlt öt évben 2-3 százalékkal csökkent a külföldi tulajdonosok súlya, elsősorban az 1 milliárd forint feletti árbevételű társaságok között. Számuk nem változott érdemben, arányuk azért csökkent, mert a tisztán hazai érdekeltségű cégek száma jelentősen megnőtt a 100 millió és az 1 milliárd forint feletti árbevételű cégek körében is.

Ukrán cégek váltották fel a németeket

A tradicionális szereplőnek számító Németország és Ausztria szerepe az Opten szerint az átlagnál is jobban csökken. A német érdekeltségű cégek száma mintegy 15 százalékkal, míg az osztrákoké közel 10 százalékkal mérséklődött az elmúlt 5 évben. Az ukrán tulajdonosokhoz köthető cégek száma ugyanakkor 40 százalékkal nőtt, és ezzel Ukrajna felkerült a toplista 2. helyére Németország mögé.

Pertics Richárd szerint a tapasztalat az, hogy az ukrán kapcsolatú cégek jelentős része nem valódi gazdasági érdeket tükröz, hanem a cégtemetés egyik szürke formája.

Nem biztos, hogy ennek örülni kell

Azok a cégek, amelyeknek a tulajdonosai között külföldi cégek vagy magánszemélyek is vannak, mintegy 760 ezer alkalmazottnak adnak munkát, és foglalkoztatottaik száma jelentősen növekszik. Pertics Richárd szerint a külföldiek súlyának csökkenése nem feltétlenül pozitív. A külföldi érdekeltségű társaságok tőkeellátottsága ugyanis sokkal jobb, ezáltal stabilabbak, ami sok esetben támaszpontokat jelent a rendkívül elaprózódott és tőkeszegény hazai cégstruktúrában, ennek további hígulása nem segíti a hosszú távú stabilitást, fejti ki a közleményben.

Az igazgató szerint a negatívumok között kell megemlíteni ugyanakkor, hogy a külföldi tulajdonosok által felvett átlagos osztalék nagyságrendekkel haladja meg a hazai tulajdonosok által felvettet, és a kivett pénzt az adók megfizetése után feltehetőleg ki viszik az országból. A hazai üzleti etika alacsony szintje mellett léteznek alternatív módszerek az adó optimalizálására és a cégekben keletkezett jövedelmek kivételére, hívja fel a figyelmet az Opten céginformációs igazgatója.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2016. május 25. 23:04
"Elég sok szám hiányzik ám a jelentésből" Például lehet, hogy éppen a megszűnt osztrák és német cégek voltak a cégtemetők.
Malcolm Reynolds
2016. május 25. 23:02
ez a "profitot kiviszik az országból" baromságot ki a tököm találta ki? az agyatlanok egyszerű világában a külföldi jöjjön hozzon tőkét, know how-t,tartsa mozgásba a gazdaságot, termeljen vagy szolgáltasson nyugati szinten(!),fizessen bért, fizessen adót,járulékot stb, fizessen a haszon után, átutalás után. de a megtermelt PROFITOT ami másnéven haszonot azt ne vigye sehová......kb ez akkora baromság mintha a fizetésemet nem költhetném el máshol csak a cégnél ahol dolgozom.
pemete jakab
2016. május 25. 23:02
"Ezt mint gyakorló Orbán-fóbiás állítod?" Az én fóbiám mesze van a te Orbán-nyalásodtól.
pemete jakab
2016. május 25. 23:02
"Ezt annak fényében, hogy egy német CNC-s szaki pár havi béréből megvesz egy merdzsót" A német bérnek egy részét a magyar szakmunkás termeli meg. A magyar összerakja a kocsit, a német cégen keresztül megy az eladás, a profit ott realizálódik, az meg megy Németországba, részben az ottani bérekre. Másrészt azért pár havi béréből nem vesz meg egy Mercedest. "német gazdaságnak annyira szüksége van szakmunkásra, hogy szír pastukat hívnak be milliószám" Minél olcsóbb a hazai munka neki, annál többet kaszálnak a tulajdonosok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik