Digitalizáció és fenntarthatóság: Győrben indult el a Modern Vállalkozások Programja

2016. május 20. 17:19

Győrben tartották a Modern Vállalkozások Programja - Vállalkozz Digitálisan! nyitókonferenciáját. A kamara, a Kormányzati Fejlesztési Ügynökség és az Informatika a Társadalomért Egyesület közös programjának célja, hogy elősegítse legalább háromezer kis és közepes vállalkozás digitalizációját.

2016. május 20. 17:19
mandiner .

A digitális eszközök használata, alkalmazása a fenntartható gazdaság kulcsa, amellyel a gazdasági növekedés is felgyorsítható - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke csütörtökön Győrben, a Modern Vállalkozások Programja - Vállalkozz Digitálisan! című projekt nyitókonferenciáján, amelyet a kamara, az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) és a Kormányzati Fejlesztési Ügynökség által szervezett.

Az elnök jelezte, hogy a kormányzati program keretében 127 településen mutatják be a mikro-, kis- és közepes vállalkozások digitalizációját elősegítő lehetőségeket. A találkozókon a vállalkozókat tanácsadással segítik, emellett egy olyan minősítő rendszerbe is szeretnék bevonni őket, amely segítségével öt százalék többletforrást kaphatnak a pályázatokon. Parragh úgy látja, a hazai kkv-k jelentős része nem használ digitális technológiát, ez nagy versenyhátrányt jelent számukra, mert ma a tudás és a határok lebontása a digitális világban érhető el a legkönnyebben.

Több mint háromezer kkv-nak akarnak segíteni

Soltész Attila, az Infotér elnöke a Mandinernek arról beszélt, hogy elgondolkodtató, miért vagyunk még Bulgáriához és Romániához képest is lemaradva a digitalizáció egyes területein az uniós értékelések szerint. Soltész szerint a program Modern Vállalkozások Programja - Vállalkozz Digitálisan! lényege a kkv-k szemléletformálása, az a cél, hogy több mint háromezer vállalkozást érjenek el a tervezett 127 rendezvényen, és folyamatos tanácsadással is segítsék a fejlesztéseiket.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Program végrehajtásáért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos hangsúlyozta: a kormánynak az a meggyőződése, hogy a digitalizáció összetett, átfogó társadalmi jelenség, amelyre nem technológiai, vagy gazdasági kérdésként kell tekinteni, hanem mint olyan jelenégre, ami a mindennapokat átszövi. Emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délelőtti bejelentésére is, amely szerint 2017. január 1-jétől a kormány a jelenlegi 27 százalékról 18 százalékra, 2018. január 1-jétől pedig 5 százalékra mérsékli az internethasználat általános forgalmi adóját.

Debrecen és Győr is kiemelt helyszínek

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkára arról beszélt a konferencián, hogy a kormány abból indul ki, hogy hamarosan minden magyar munkahelyen szükség lesz digitális tudásra. Ezt szolgálja egyebek között az a képzési program is, amely keretében összesen kétszáz hátrányos helyzetű ember számára oktatnak digitális kompetenciákat. A képzés pilot programja már elkezdődött az Alföldön, szeptembertől pedig országszerte elindul. 

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy Magyarországnak több mérnökre és informatikusra van szüksége, ezért hamarosan elindul a szakok népszerűsítését szolgáló pályaorientációs program is. Ennek Budapest és Debrecen mellett Győr lesz az egyik kiemelt helyszíne.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2016. október 30. 10:19
Előadásokkal a versenyképességért. http://ktkj.blog.hu/2012/09/28/a_versenykepessegrol
Bihari Hunor
2016. május 21. 00:17
Legalább tudnál helyesen írni, Te szellemi apport!
Bihari Hunor
2016. május 21. 00:17
Fúvod a libkóbolsi mantrát, - éppen az a cél, hogy ne agyhalott egyenbolsikat neveljünk. A hazai kkv-k jelentős része nem használ digitális technológiát, ez nagy versenyhátrányt jelent számukra. Helyes, hogy a magyar kormány ezt a területet kiemelten kezeli. *
Energetikus
2016. május 21. 00:17
az elsö sor az mind akadémikus, nagydoktor és professzor ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik