A startup egy divatszó

2014. szeptember 30. 10:21

Ha valaki ma azt gondolja, hogy pénzt fog kapni, akkor azt mondja a cégére, hogy startup. Ugyanilyen szó a tudományos világban a nanotechnológia, amiről sokan azt hiszik, hogy csak jó lehet. Interjú.

2014. szeptember 30. 10:21
Pálinkás József
Index

Mi a helyzet azokkal a fiatal cégekkel, startupokkal, amelyek nem tudják előre garantálni, hogy képesek létrehozni egy terméket.

Beszéljünk nyíltan a startupokról. Ez egy divatszó, és ha valaki ma azt gondolja, hogy pénzt fog kapni, akkor azt mondja a cégére, hogy startup. Ugyanilyen szó a tudományos világban a nanotechnológia, amiről sokan azt hiszik, hogy csak jó lehet. A startup cégeket több kategóriába kell tenni. Az egyik kategória egy nagyszerű ötleten alapul, jó időben jó terméket fejlesztenek ki, gyorsan felfutnak, és a többségük egy fillér állami támogatást sem kap.

A másik kategóriába tartoznak azok a jó ötletek, amelyekből megfelelő mértékű támogatással létrejöhet valami. Itt a megfelelő mértéken van a hangsúly, abban az értelemben, hogy se sokat, se keveset nem szabad adni. Ha valaki szabadalmaztatni szeretné az ötletét, adjunk neki bonyolult eljárás, vizsgálat és több éven át tartó vegzálás nélkül annyi pénzt, hogy meg tudja íratni a szabadalmi beadványt. Ez pár százezer forint. Ha ezt elfogadták, az már jó eredmény, de ha ezt tovább akarja vinni, akkor jön egy érdekes terület, amit halál völgyének is szoktak hívni. Már látszik, hogy a fejlesztésből lehet termék, de azt a kockázati tőke még nem meri finanszírozni. Magyarországon erősíteni kell a felfedezői-vállalkozói hozzáállást, ezért erre a szakaszra kell hogy legyen forrás. De átsegíttettük a halál völgyén, a vállalkozónak a saját lábára kell állni, az állam nem finanszírozhatja tovább. Ezek közt is lesz olyan, amiről kiderül, hogy nem sikeres, és azokon veszteni fogunk, és lesznek olyanok, amelyek sikeresen működnek. (...)

Több száz milliárd forintról van szó, és beléphetnek regionális érdekek, hogy hova kerüljön több pénz. Mi garantálja azt, hogy a politika nem szól bele a pénzosztásba?

Aki azt mondja, hogy valamit teljesen politikamentesen meg lehet csinálni, az vagy nem ismeri a dolgokat, vagy hazudik. Az embereket befolyásolják a politikai felfogásuk. A kérdés az, hogy döntő  többségében szakmai döntés születik-e, és időnként a politika kicsit belekavar a szélébe, vagy alapvetően politikai döntés születik, és szakma csak kis döntéseken vívódik, hogy azzal mi legyen. Egy-két ember megvehető, de az egész tudományos közösség nem, ezért kell minél szélesebb szakmai bázisra támaszkodni.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2015. december 04. 17:06
Hát elég ocsmány szó, ki lehetne találni helyette valami magyar kifejezést.
Akitlosz
2015. december 04. 17:05
Az anglomán indexesek szava, akik divatba szeretnék hozni, nehogy már magyarul érteni lehessen ebben az országban!
incze
2015. április 02. 13:42
dugjátok már ki a fejeteket abból a dús magyar televényből. nem az "indexesek" szava, többé-kevésbé világszó, legalábbis (talán észak-koreát kivéve) a föld minden kontinensén használják nagyjából ugyanazzal a tartalommal egyfajta üzleti modellre. más kérdés, hogy egy leendő magyar fejlesztési főfasz természetesen jobban tudja, ezt is, hát persze, persze, persze, ez csak egy divatszó, majd ő szépen kimegy a megyékhez, és kurvára megkérdezi tőlük, hogy miben lennének a világon a legjobbak, oszt majd ad rá pénzt. hát csak hajrá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik