Álom kartonkivitelben

2014. augusztus 01. 17:34

Egyetemisták számára valamelyest ismert dilemma kísért végig az alapképzés alatt: szükség lenne ilyen meg olyan bútordarabokra, de megéri-e kiadni rá a pénzt, tekintve, hogy néhány év elteltével nem garantált, hogy lesz mit kezdenem velük.

2014. augusztus 01. 17:34
Fekete Bálint
Főtér.ro

Államvizsga után már rá lehet kérdezni: szentgyörgyiként miért Temesvárt választottad, amikor egyetemre iratkoztál? Ritkábban mennek a Temes-partra a székelyföldiek.

Frissen leérettségizett diákként akkoriban csupán két lehetőség állt előttem a formatervezői továbbtanulás tekintetében: Kolozsvár és Temesvár. E kettő közül jobban vonzott a távoli, ismeretlen, de köztudottan nyugatias szellemű Temesvár. Ha nem csal az emlékezetem, az a bizonytalanság is Temesvár fele csábított, hogy vajon megállok-e a lábamon egy olyan városban, ahol egy ujjamon meg tudom számolni az általam ismert embereket. 

Honnan jött az ötlet, hogy kartonból dolgozz? Van ennek valami előzménye? Egyetemi feladat volt? A praktikusságán kívül mi a legnagyobb vonzereje a kartonbútornak?

Egyetemisták számára valamelyest ismert dilemma kísért végig az alapképzés alatt: szükség lenne ilyen meg olyan bútordarabokra, de megéri-e kiadni rá a pénzt, tekintve, hogy néhány év elteltével nem garantált, hogy lesz mit kezdenem velük. A megoldás szikrája egy harmadéves projekt során pattant ki agyam limbikus rendszeréből: tetszőleges origami technikával egy működőképes hullámkarton széket kellett terveznünk és kiviteleznünk.

Formatervezőként nem is kellett több: van egy probléma/szükséglet, és került rá egy megoldás – így lett kartonbútorból államvizsga, majd később vállalkozás.

(...)

Mesélj a Karton Networkról kicsit! Van valami egyéb összefüggés a Cartoon Network és a Karton Network között, mint játék a névvel? Milyen bútordarabokat készítettél már el? Tervezed a bővítést? A teljes házat be lehet bútorozni lassan a Bálint-féle bútorokkal?

A kapóra jött szójátékon kívül a névnek semmi köze a rajzfilm-csatornához – legfeljebb az, hogy van néhány gyerekeknek szánt játéképítmény is a termékek közt. Az elsődleges célközönség azonban a fiatalok, az egyetemisták, a városi nomádok, egy folyamatosan bővülő terméksorral: könyvespolc, íróasztal, ágy, kávézóasztal és hozzávaló székek.

A bútorok elsősorban hálószobába, nappaliba, valamint irodába vannak tervezve – ezek azok a környezetek, ahol az anyag vízállósága megfelel az elvárásoknak. A vízállóság azonban tovább növelhető az anyag kezelésével, festésével – idővel ilyen verzióban is kaphatók lesznek a bútorok.

Viszont lássuk be, a kartonnak is megvannak a maga korlátai, így egyelőre még nincs tervben se fürdőkád, se gázkályha.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burmin
2016. szeptember 04. 01:43
Na hát ez nem újdonság. Mikor egyetemista voltam papundelis dobozokból isteni szekrényt és asztalt székekkel lehetett építeni, jancsiszöggel összefogva, az asztalt, szekrényt csomagolópapírral letakarni, kibélelni.Mikor vége elvittem a MEH-be.Amúgy ruhám sem volt sok, viszont a pénzemből sok könyvet vettem és rengeteget utaztam főleg a Szovjetunióban....
Fahrenheit 451
2016. március 10. 09:42
"Álom kartonkivitelben Egyetemisták számára valamelyest ismert dilemma kísért végig az alapképzés alatt: ...de megéri-e kiadni rá a pénzt, tekintve, hogy néhány év elteltével nem garantált, hogy lesz mit kezdenem velük." állampolgársággal nem foglalkozik?
duzur
2014. augusztus 08. 11:24
Érdekelnek és lelkesítenek engem is az ötletes megoldások. Utánanéztem a neten. És habár már láttam kartonból készült székeket, asztalokat, stb., ezek az elemek még könnyebbnek tünnek, mert, ha jól láttam, nincsenek "kibélelve" hullám-kartonnal. És, ha olyan stabilok az összeállított darabok mint amilyen ötletes a rendszer, csak gratulálni tudok.
duzur
2014. augusztus 02. 20:37
Ritka eset, hogy a következö generációnak tetszik elödei bútora. Inkább ötletekkel rendezkednek be, lehetöleg könnyen mozgatható darabokkal. A régi nehéz, életre szóló bútorok már inkább nyügnek számítanak. Szekrény már eleve nem divat, helyette guritható fémállványt használnak, amire egy szines mosható lepedöt borítanak, ha portól akarják védeni a cuccokat. Piacokon összeszedett faléces ládákból meg majd mindent tudnak csinálni, saját elképzeléseik szerint. Az igazság az, hogy sok szép és jó, kissé használt bútor ingyen is kapható errefele, mert örül a tulaj, ha nem neki kell az elszállításról gondoskodni, ha már nem kell neki. Sokszor a szállítás drágább mint a bútor maga.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik