Márki-Zay belelépne másodszor is ugyanabba a folyóba

2024. május 14. 16:46

A messiásvárók a mennybe emeltek egy másik álmessiást, aki nála is nagyobb vereséget készít elő a 2026-os parlamenti választáson.

2024. május 14. 16:46
Bartus László
Bartus László
Amerikai Népszava

Nyitókép: Kisbendek Attila / AFP

„Márki-Zay Péter támogatná, hogy a 11 párt képviselője egyszerre vitázzon a köztévében, amivel megpróbál még egyszer belelépni ugyanabba a folyóba: 1 százalékos támogatottság mellett élbolyba törni a harmadik utas ideológiával. Még az sem zavarja, hogy van helyette másik messiás, Magyar Péter, aki ugyanazt mondja, amit ő, csak vele még nem buktak.

Magyar és Márki-Zay között a párhuzam tökéletes. Se nem jobb, se nem bal, de fideszes ideológia, balliberális támogatással, annak reményében, hogy így majd fideszes szavazókat szereznek. Ennek a hamis hitnek a működésképtelensége már most látszik, a Fidesz annak ellenére nem gyengül, hogy Orbán közutálatnak örvend és üresen kong a propaganda.

Amit gyengültek, azt a kegyelmi ügy okozta.

Akik elhitték azt a hazugságot, hogy az illiberális fasizmust illiberális fasisztákkal lehet és kell legyőzni, nem néztek szembe a tévedésükkel azután sem, hogy ez a hamis ideológia már látványosan megbukott. Mert 2022-ben nem az ellenzéki összefogás szenvedte el a történelmi méretű vereséget, hanem Márki-Zay és a fideszes messiást váró hazugság.

Márki-Zay letiltott mindenkit, egyedül kampányolt, hogy a baloldali és liberális ellenzék ne rontsa az esélyeit, amivel egy darab jobboldalit és fideszest nem nyert meg, ezzel szemben elidegenítette az ellenzékiek tömegeit. Az ellenzék biztos vezetésre állt, amikor megfúrta és megpuccsolta ezzel a hazugsággal az előválasztást, amiből tragikus hátrányt hozott létre.

A 2022-es történelmi vereség nagy mértékben azoknak a lelkén szárad, akik elhitették az emberekkel, hogy a Fideszt a Fidesszel kell legyőzni, Belzebub fogja leváltani az ördögöt. Ugyanezek az emberek semmit nem tanultak a két évvel ezelőtti csődből, újra próbálják ugyanazt, csak egy Márki-Zay-nál is rosszabb és kártékonyabb szereplővel.

Márki-Zay a köztévés vitától azt reméli, hogy az 1 százalékos egyszemélyes pártjával újra az élbolyba hozza magát, ha újra elhitetheti a «se nem jobb, se nem bal» hazugságát. De 

a messiásvárók a mennybe emeltek egy másik álmessiást, aki nála is nagyobb vereséget készít elő a 2026-os parlamenti választáson, ahol nem adódnak össze az ellenzéki voksok.

A magyar ellenzék megásta a sírját, ha egy másik Fideszt is küld az Európai Parlamentbe, és a Tisza Pártnak nevezett Magyar Péter (az egyszemélyes vállalkozásával) jó eredményt ér el, s ezzel elhiteti, hogy 2026-ra majd mindenki rá szavaz, aki nem akarja Orbánt. Ez nem lesz így, de fogadást mernénk kötni, hogy a messiási ideológia hívei nem látnak be semmit.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bartus László

Amerikai Népszava

Idézőjel

Magyar azzal lehetne „messiása” a kormányváltóknak, ha hozzátenne az eddigi ellenzéki szavazatokhoz, és nem megfelezné azokat.

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­­­k­­e­l­­d­­­ ­­a­ ­­­s­z­­e­­­x­i­ ­­p­u­­­n­­c­­­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
anonymtalan2
2024. május 15. 09:26
"Ez nem lesz így, de fogadást mernénk kötni, hogy a messiási ideológia hívei nem látnak be semmit." Hát, te már csak tisztában lehetsz azzal, mint ex-szektás, hogy milyenek a szektás hívek.
barni-a-hegyrol
2024. május 15. 07:56 Szerkesztve
Bartus tökéletesen rosszul látja a helyzetet. Ezúttal is... Nekem ezzel semmi bajom, mert amíg ilyen hatökrök az ellenzék megmondóemberei, addig garantáltan minden kezdeményezésük kudarcra van ítélve! Mi más is lehetne a végkifejlet, ha a határtalan vallási fanatizmus, a saját tökéletességükben való meggyőződés, meg a féktelen gyűlölet elvakítja az amúgy sem túl éles elméjüket? Adott ugye egy közösség, amiben az egyetlen összetartó erő a gyűlölet minden iránt, ami keresztény, konzervatív és magyar. Ezt a közösséget pedig már nem igen lehet tovább fanatizálni, mert a hardcore hívek már így is akasztgatásról, lincselésről, meg hullák IFA platóra dobálásáról ábrándoznak. Most tehát a fő hangadó lett leváltva, mert az ugye elképzelhetetlen, hogy a véresszájú-vérgőzös retorikával van a baj! Valójában Bartus minden egyes ilyen írásával csakis arról tesz tanúbizonyságot, hogy az előítéletein, a gyűlöletén és a megvetésén túl fogalma sincs semmiről!
destsai
2024. május 15. 07:13
nabazmeg...a másik szösszenetére reagáltam ugyan, de ez se mentes az átlátszó, prekoncepcióktól hemzsegő "feriszava" és nem népszava demagógiától, így ingerel a hozzászólásra. bartus hiába csahol, csak a menthetetlen listavezető DK és a többi nyomelem pártok ellehetetlenülését próbálja fényezni. röhej...az az összefogás amit ezek produkáltak az utóbbi néhány évben, megérett a pusztulásra. ha ez a magyar előnyére történik (szerintem így lesz), akkor 26-ra nem marad csak ő, meg egy törmelék DK, meg egy önmaga karikatúrája kutyapárt...és ez így van jól...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!