Závecz Tibor: Szentkirályi Alexandra visszaléptetésével sokat kockáztatna a Fidesz

2024. április 23. 06:49

A közvélemény-kutató szerint nem egyértelmű az átjárás a három főpolgármester-jelölt szavazótábora között, így egy esetleges visszalépés igencsak kockázatos lépés lenne.

2024. április 23. 06:49
null

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

Závecz Tibor közvéleménykutató volt az InfoRádió vendége, aki friss mérés adatokkal alátámasztva értékelte a fővárosi polgármester-jelöltek esélyeit, valamint elmondta a véleményét a közvélemény-kutatók dolgát igen csak megnehezítő Magyar Péter-jelenségről is – írta meg az Infostart.

A Závecz Research ügyvezető igazgatója szerint Magyar Péter megjelenése a politikai színtéren alaposan felkavarta az állóvizet, ez pedig a közvélemény-kutatók dolgát sem könnyítette meg.

Hirtelen turbulens lett az egész közélet, nagyon sok a mozgás, a változás. Magyar Péter új jelenségként feladta a leckét sok választónak, hogy őt mennyire tekinti hitelesnek

– mondta a Závecz, majd hozzátette, hogy „az látszik, hogy nagyon aktív személyről van szó, aki valami mást akar és hihetetlen sikereket ért el ahhoz képest, hogy pár hónappal ezelőtt ezek a választók, akik mögötte vannak és eljárnak a gyűléseire, még azt sem tudták, hogy ő egy létező név, de most már a politika egyik fő alakjává vált. Az ő berobbanása nagyon sok mindent megváltoztatott, ezért is nehéz a közvélemény-kutatók helyzete, mert nem annyira stabilak a pártpreferenciák, mint amennyire szoktak lenni”.

Nem érdemes visszalépni

A kutató a beszélgetés során arra a teóriára is reagált, miszerint Karácsony Gergely legyőzésének hatékony eszköze lenne, ha a választás előtt Szentkirályi Alexandra visszalépne. Ezzel az elmélettel egyáltalán nem értett egyet Závecz Tibor. Meglátása szerint egy ilyen lépés csak összezavarná a Fidesz szavazóit, és mivel a kormányzópártok jelenleg amúgy sem a mostani a „legjobb időszaka” a kormánypártoknak, egy ilyen lépés meglehetősen kockázatos lenne politikai szempontból.

Závecz Tibor emellett azért sem tartaná ezt jó lépésnek, mert 

egyáltalán nem biztos, hogy automatikusan össze lehet adni Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid szavazatait. 

Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy Szentkirályi esetleges visszalépésének lehet egy olyan negatív következménye is a szavazótáborra, hogy a végén nemhogy Vitézy Dávidra, de egyáltalán senkire nem fognak szavazni és inkább otthon maradnak.

A Závecz Research felmérése szerint Karácsony Gergely jelenleg a biztos szavazók körében 50 százalékon áll, ami megegyezik a 2019-es adatokkal (egy hasonló részvételi arány esetén). Őt követi Vitézy Dávid 30 százalékkal. Szentkirályi Alexandra támogatottsága jelenleg 20 százalék körül áll.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:40
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­ö­­­g­ö­­­s­ ­­­l­­­á­­n­­­y­o­­­k­ ­v­á­­­r­­n­a­­k­­ ­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
moricka13-3
2024. április 24. 12:42
Závecz Tibor, akinek megélhetési dolga a közvélemény kutakodása, méricskélése és számlálgatása, ugyan honnan vette a Szentkirályi Alexandra visszalépéséről szóló légből kapott mesét, amikor ilyesmi szóba sem jött ezideig? Ámde, ha mégis szóba jönne, bizonyára akkor sem attól kérne tanácsot, aki eddig minden kutatási eredményénél nagyon elszámította magát.
Aerion
2024. április 24. 12:06
Ez a závec egyáltalán nem nézi le a fidesz szavazókat, csak az a véleménye, hogy egyet + egyet nem tudnak összeadni úgy, hogy az kettő legyen. Ez meghaladja az értelmi képeségeiket. De a moslék elméje fényes, mint soros segge a moslék állandó nyalása során, Számukra a kutyaokádék összeadása a rozsdás biciklilánccal meg 20 kiló növényi hulladékkal nem okoz problémát. Egységben Magyarországért. : )
Aerion
2024. április 24. 12:03
egyáltalán nem biztos, hogy automatikusan össze lehet adni Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid szavazatait. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy Szentkirályi esetleges visszalépésének lehet egy olyan negatív következménye is a szavazótáborra, hogy a végén nemhogy Vitézy Dávidra, de egyáltalán senkire nem fognak szavazni és inkább otthon maradnak. ------------- Könnyekig meghatódtam, hüpp, hogy a závec mennyire aggódik a fidesz fővárosi veresége miatt! : D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!