Kacsa lehet az orosz boltlánc magyarországi terjeszkedése

2024. április 05. 16:41

A Világgazdaság szerint jól hangzott a hír, csak kár, hogy senki nem tud róla.

2024. április 05. 16:41
null

Nyitókép: Mere közösségi oldala

Bejárta a magyar sajtót, hogy az „orosz Lidl”, a Mere még az idén megjelenik Magyarországon. A hír szerint három éven belül több száz milliárdos forgalmú hálózatot építenének fel és legalább kétszáz boltot nyitnának. 

A kétségkívül nagy horderejű hírt először közlő Haszon.hu arra alapozta a fejleményt, hogy megismert egy e-mailt, amelyet az orosz diszkont képviselői küldtek ki még február végén potenciális üzleti partnereiknek. Ebben tényként szerepelt a magyar piacra való belépés, olyannyira, hogy a konkrét beruházási terveket is megosztották – emlékeztet a Világgazdaság

A portál szerint mindez jól hangzik, csak kár, hogy senki nem tud róla.

Egészen pontos koncepcióról van tehát szó, ezért is meglepő, hogy a Mere érkezéséről mintha senki nem tudna” – írja a gazdasági lap. 

A Világgazdaság illetékes kormányzati és piaci szereplőktől is érdeklődött a témában és egybehangzóan azzal a reakcióval találkozott, 

hogy az orosz boltóriás magyarországi megjelenéséről ők is csak a sajtóból értesültek. 

Ez pedig azért is különös, mert egy ilyen fontosságú változás aligha mehet végbe fű alatt, az állam és a közvetlen versenytársak tudta nélkül” – jegyzi meg a portál. Kifejtik: további szkepticizmusra ad okot, hogy a Mere ügyeiben egyébként naprakész orosz kiskereskedelmi szaksajtóban sincs nyoma a magyarországi terjeszkedésnek.

A boltláncról legutóbb február végén jelent meg új cikk, de ez pont, hogy megkérdőjelezi a magyar piacszerzés komolyan vehetőségét. Ez ugyanis éppen arról számolt be, hogy az orosz tulajdonosok kivezetik és átnevezik a Mere márkanevet Európában és MyPrice név alatt próbálkoznak megvetni a lábukat. Az első ilyen boltot meg is nyitották Belgiumban ott és abban az egységben, ami korábban egy nagyon rövid ideig valóban Mere volt, de 2022-től üresen áll.

A Világgazdaságnak nyilatkozó, a kiskereskedelemben járatos források ugyanakkor fentiek fényében sem akarták kategorikusan kijelenteni, hogy a Mere magyarországi terjeszkedése kacsa lenne. Már csak azért sem, mert bő féléves távlatban valóban van nyoma piacszerzési törekvéseknek, igaz, nem Magyarországra vonatkozóan. 

Ezt is ajánljuk a témában

A portál rávilágít: tavaly szeptemberben a Lebensmittel Zeitung arról írt, hogy tudomásuk szerint az oroszok feladták a nyugat-európai ambícióikat és letettek arról, hogy megvessék a lábukat Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. Ezt hivatalosan azzal indokolták, hogy az ukrajnai háború és az ezzel összefüggésben kihirdetett orosz szankciók ellátási problémákhoz vezettek, ezért be kellett zárniuk az összes európai boltjukat. 

Viszont Szerbiában és Litvániában jó számokat produkáltak, ezért ezekre az országokra, valamint Kelet-Európára helyezték át a fókuszt. 

A gazdasági lap egyik kormányzati forrása felhívta rá a figyelmet, hogy az egyes uniós szankciós csomagok olyan részletesek és összetettek, hogy nehezen képzelhető el, hogy ne érintenék egy orosz kiskereskedelmi szereplő üzletmenetét. De ha ettől el is tekintünk, akkor is ott van még a magyar szabályozási környezet, élén a „plázastoppal”, melynek lényege, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi ingatlanoknál az építés, az átalakítás és minden nem építési engedély-köteles változtatás (felújítás) is szakhatósági jóváhagyáshoz kötött. 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:49
🍓 ️ ­­A­ ­d­ö­­­g­ö­s­­­ ­­­l­­á­­n­­y­o­k­­ ­­v­­á­­r­­­n­­­a­k­ ­­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
bobi64
2024. április 06. 16:25
Pedig jó lenne. Rohadt olcsó bolt. Szaporodnak a kacsák a választásokig. Jaj, ki terjesztheti ezeket?
masikhozzaszolo
2024. április 05. 20:05
Orosz Meg kacsa Nem lehet, hogy Lengyelország megtámadására készülnek az oroszok? Magyarországról támadnak... váratlanul! Kis kacsa fürdik fekete tóba', Anyjához készül Lengyelországba. Síkos a talpa, magos a sarka, Fordulj ki, fordulj, két arany alma.
smokey-eye
2024. április 05. 19:03
Véletlenül nem a SPAR ( által megkent FOS média munkások ) keverik a szart ? - Orbán veje erőszakos módszerekkel akarja megvenni őket . - Orbán az oroszoknak akarja átjátszani az élelmiszer kiskereskedelmet. Persze mindkettő hazugság, de jól lehet Brüsszelben házalni vele . Na, majd meglátjuk vajon a Politico-ban megjelenik-e valami hasonló hír .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!