Ki is volt Nemeskürty István, az NKE tanárképző karának névadója?

2024. március 20. 13:12

Kiemelkedő pedagógus volt, aki érteni akart, és érteni tanított.

2024. március 20. 13:12
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

Nyitókép: MTI Fotó: Soós Lajos

„Ki is volt Nemeskürty István, az NKE tanárképző karának névadója? 

Egy magyar, aki sokakat inspirálhat: Nemeskürty István Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész. Nevéhez fűződik többek között az Egri csillagok 1968-ban bemutatott filmváltozatának forgatókönyve is.

Nemeskürty tanár úr azonban nem csupán a művészeti pályán alkotott nagyot. Kiemelkedő pedagógus volt, aki érteni akart, és érteni tanított. Tanári pályafutása során mindvégig magyar szemüvegen keresztül tekintett a történelemre: azt kutatta és adta tovább, hogy egyes történelmi mozzanatok mit jelentenek nekünk, magyaroknak.

Az oktatásban ma is szükség van a tanár úr szemléletének továbbélésére, ezért az NKE új kara – tisztelegve Nemeskürty öröksége előtt – arra vállalkozik, hogy olyan szakembereket képezzen, akik ebből a hagyományból táplálkoznak.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:20
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­ö­­­g­ö­­­s­­­ ­l­­­á­­n­­y­­­o­­­k­­ ­v­­á­­­r­n­­­a­k­ ­­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
lofejazagyban-2
2024. március 20. 22:06
Voltak nagyszerű jobbos történészeink. Nemeskürty nem tartozott közéjük.
Héja
2024. március 20. 17:34
Nemeskürty a "Rekviem egy hadseregért" c. legismertebb könyvében ordas hamisításokat követett el. Tételesen sorolhatnám, komcsi propagandaízével együtt, de minek?
balbako_
2024. március 20. 15:59
Nemeskürty István korának reneszánsz embere volt. Katonatisztként végzett 1944-ben de kilépett a hadseregből tanítóként kezdte, volt szerkesztő könyvkiadónál, vezette a Budapest filmstúdiót, több egyetemen tanított és nagyon sok ismeretterjesztő könyvet írt. Történelemről, filmművészetről , sőt irodalomtörténetet is írt (Diák írj magyar éneket) A millenniumi ünnepségek kormánybiztosaként ért el nagy sikereket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!