Budapest-modell

2023. szeptember 21. 07:58

Négy év alatt világossá vált, hogy Karácsony Gergely, mint városvezető kudarcot vallott, ami a kompetencia hiánya mellett az instabil koalíció szükségszerű következménye.

2023. szeptember 21. 07:58
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„A főpolgármester, minden feltételezhető jó szándéka ellenére sem tudta teljesíteni az ígéretei nagy részét. Hiányzik a politikai tudás, a rátermettség, de bele van kódolva a kudarc abba a politikai modellbe, ami 2019-ben létrejött. Ha úgy tetszik, akkor Budapest, a történelmi töredezettségű, széthúzó ellenzék regnálásának állatorvosi lova. Ilyen az, mikor tucatnyi önérdek által vezérelt, a pozíciókért marakodó baloldali politikai csoport irányít egy várost. Ez pedig tanulsággal szolgál a következő helyhatósági választásokra készülve.

A Budapest-modell működésének, ami a komolyan vehető hatalmi központok közül jelenleg a leginstabilabb konstelláció, valódi kárvallottjai a főváros polgárai. Továbbá az agglomerációból érkező munkavállalók és diákok, vagy a fővárosba turizmus, szórakozás, esetleg egészségügyi okok miatt ide utazók.

Budapest gazdátlanná vált. Dugók, növekedő légszennyezés, leszerelt kukák, méhlegelőnek kinevezett gazos közterek. Túlárazott beruházások, időben elhúzódó fejlesztések. Közlekedést nehezítő kerékpárutak, romló színvonalú tömegközlekedés, egyre drágább parkolók. Gyanús ingatlanbizniszek. Pofátlan év végi jutalmak… politikusi kifizetőhelyek?

A főpolgármester politikai tevékenysége csupán két dologban mutatkozott meg az eltelt ciklus során: politikai kinevezettekkel duzzasztotta fel a fővárosi hivatalokat és intézményeket, illetve folyamatos kormánykritikát folytatott közösségi oldalán.

Szakmai kompetenciák és településpolitikai tapasztalok nélküli, ideológiájukban különböző, egymással is vitatkozó tagságú testületek irányítják ma a fővárost, amely a hatékony cselekvés akadályává vált. Ez a Budapest-modell logikája.”

***

 

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tizennyolcfok
2023. szeptember 21. 13:44
az, hogy karácsony kudarcot vallott, jövőre fog kiderülni a főpolgi választáson. ott pedig épp az ellenkezője fog kiderülni. ervin egy balfasz. én szóltam. előre.
Sacap
2023. szeptember 21. 13:37
Nagyon ciki hogy még mindíg nincs a fidesznek egy jelöltje ez ellen a balfasz ellen.
Box Hill
2023. szeptember 21. 11:38
Ennek a Budapestnek nagyon lassú a felfogása. Négy év most, Demszkíjt ötször választották meg.
robertdenyiro
2023. szeptember 21. 11:09
Kudarcot azok vallhatnak akik próbálnak tenni valamit. Városvezetéssel kaligeli azonban sohasem próbálkozott. Ehelyett safe space-ben fészbúkozgat, főállásban. Ez már gyenge-közepesre megy is neki valahogy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!