Pogátsa Zoltán az euró bevezetéséről: Tartok attól, hogy kiábrándultság lenne, mint a rendszerváltás idején

2023. január 03. 06:10

A közgazdász szerint előbb érdemes lenne megismerni az ellenvéleményeket, mielőtt rohannánk az euróövezetbe.

2023. január 03. 06:10
null

„Itt Magyarországon nem a forinttal van baj, hanem azzal a gazdaságpolitikával, ami a forintot gyengíti” – jelentette ki a Partizán hétfő esti élő elemzésében Pogátsa Zoltán.

A közgazdász szerint  önmagában az, hogy van egy független fizetőeszközünk, az nem rossz, minden árfolyamrendszernek vannak előnyei és hátrányai. A magyar fizetőeszköz szerinte az erős energiai kitettség, és az ország kevés valutatartaléka miatt gyengül.

De például a cseh korona és a lengyel zloty sem gyengül annyira, ami jó példa, hogy független fizetőeszközzel is át lehet vészelni a válságot, míg a másik oldalon vannak példák arra, hogy euró mellett is magas infláció van, például a baltiak – fejtegette a közgazdász.

Pogátsa szerint „a legjobb megoldás az lenne, ha a párhuzamos fizetőeszközként beengednék az eurót”.

Mint mondta, hogy Sopronban, ahol tanít, ez már napi gyakorlat: az Ausztriában dolgozó magyarok euróban kapják a fizetést, míg az osztrákok átjárnak ide vásárolni és minden ki van írva euróban is. 

„A magyar infláció nagyobbik része a globális infláció, amit importáltunk, kisebbik részét pedig a forintgyengülés okozza. Erre azt mondani, hogy dobjuk el a forintot, olyan lenne, mintha egy rosszul vezetett autóban nem a sofőrt cserélnénk le, hanem az autót” – mondta Pogátsa.

Hozzátette: az eurózóna is folyamatosan változik.

„Azért az, hogy nem csak Görögországban volt baj az eurózónában, hanem Írországban, Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, Franciaországban, Cipruson, Szlovéniában és Finnországban, – és nem lehet mindegyikre azt mondani, hogy ezek lusta, korrupt mediterrán országok, sőt én a görögökre sem húznék rá ilyen kulturális sztereotípiákat ilyen bonyolult monetáris kérdésben – azt gondolom, hogy egy komplett európeriféria kerül bajba az elmúlt évtizedekben, akkor érdemes megismerkedni a kontra állásponttal, mielőtt rohannánk be az eurózónába” – érvelt a közgazdász, hozzátéve, hogy attól tart, hogy Magyarország eurózónához csatlakozása esetén ugyanolyan kiábrándultság lenne, mint a rendszerváltáskor, vagy az EU- s, NATO-s csatlakozás után, amelyekhez szintén nagy reményt fűztek az emberek.

A teljes adást, melyben szó esik az inflációról, Matolcsy Györgyről, és a 2023-as kilátásokról is, itt nézheti meg.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2023. január 03. 14:39
Magam is közgazda vok, mint a Roncsmentumos hajnaltamás. Hiihiihih. De ,azért kiszámoltam ,mert magam is juró 100 000t kapok. Hunnia eddig a gyenge huf miatt trilliárdokkal több huffot tudott beinvesztálni. Magam is. Wo ist problem? Gde je problema?
ThunderDan
2023. január 03. 14:37
Ballib trollok? Pogátsát is megvette kilóra a Zorbán?
Reszelő Aladár
2023. január 03. 10:58
Az aranyszabály: a nemzeti valuta gyengítése segíti az exportot és gyengíti az importot. Ebből mi közemberek annyit látunk, hogy külföldre járni nekünk kb mindig minden drágább, míg az elmúlt években dráguló import simán húzta felfelé a Magyarországon előállított termékek árat. Ezeket elszenvednénk akkor is, ha Eurónk lenne. Viszon így van esély a saját monetáris politikára, saját kamatok megallapítasára, ha pedig új monetáris iskolát is bevetjük, akkor kiderül, hogy a saját valutában a Magyar Állam nem is tud eladósodni, bár legyünk tisztában azzal, hogy ezért büntetés jár, ami leginkább spekulációs formában jelentkezik. Azon lehet vitatkozni, hogy helyes-e, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja, vagy hogy mennyire kell/nem kell aktívan résztvenni piaci folyamatokban. Az viszont biztos, hogy a háború, az EU szívózás és az ellenséges spekulációk összességében sokat ártanak.
József Kiss
2023. január 03. 10:44
Süti, süti pogácsát apának, anyának... Ez a hülye közgazdásznak mondja magát. Az a jó a közgazdaságtanban, hogy mindent is lehet mondani és az ellenkezőjét is. Akkor lehet bevezetni az eurót, ha gazdaságilag kellő mértékig fel tudunk zárkózni, nem az átlaghoz, hanem az élen lévőkhöz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!