Brit történész: Gyomorütés, amikor látom, hogyan pusztítják el a magyar demokráciát

2022. október 17. 15:12

Timothy Garton Ash szerint az Orbán-rendszer jó példa arra, milyen is egy modern totalitárius választási rezsim.

2022. október 17. 15:12
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámoltTimothy Garton Ash brit történész a 444.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy „amit Orbán Viktor és a magyar kormány művel, az felháborító és undorító”.

Mint ismert, az Oxfordi Egyetem professzora fél éven belül másodszor járt Budapesten, ezúttal a Szólásszabadság című könyvének magyar kiadása alkalmából. A szakértő a 444.hu után a Telexnek is nyilatkozott: az Orbán-kormányról, a magyar média helyzetéről és az ukrán-orosz háborúról mondta el véleményét.

Ash szerint az „Ukrajna elleni orosz invázió az 1989 utáni korszak vége; szimbolikusnak is tartom, hogy a Kercsi-szoroson átívelő híd felrobbantása után az Ukrajnában harcoló orosz erők élére kinevezett új parancsnok, Szergej Szurovikin 1991-ben a Gorbacsov elleni puccskísérletben is részt vett. Ukrajna meghódításának kudarca, az egykori szovjet tagállamok elidegenedése Oroszország számára azt jelenti, hogy újra kell gondolnia a több száz éve élő birodalmi eszméjét. 

„A liberalizmus és nacionalizmus megférnek együtt”

Arra a kérdésre, hogy az európaiak mit tanulhatnak Ukrajnától, a történész azt válaszolta, „George Orwelltől megtanultam, hogy a legkeményebb kritikát a barátokkal szemben kell gyakorolnunk, és

Majd azzal folytatta, hogy amit mindenképpen megtanulhatunk, hogy „a liberalizmus és nacionalizmus megférnek együtt, ugyanúgy mint – ezt önöknek magyaroknak biztos nem kell magyaráznom ” (...) „Szóval nagyon jó dolognak tartom, hogy Ukrajna megmutatta, hogy a liberalizmust a nemzeti szuverenitással, a nemzeti demokráciával is lehet azonosítani” – hangsúlyozta Ash.

Interjúban arra is kitértek, hogy a háború milyen hatást gyakorol az európai politikára. A történész erre azt felelte, „jó hír, hogy a háború megbontotta a jobboldali populizmus egységét”.

Timothy Garton Ash a magyar kormánnyal kapcsolatban sem rejtette véka alá a véleményét. Felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt Orbán Viktor egy olyan beszédet mondott a Matthias Corvinus Collegiumban, amelyben „önmagát Közép-Európa képviselőjének állította be; de ma már ezt még kevesebb jogalappal teheti”. „Szlovákiának eleve liberális és Európa-párti kormánya van, Szlovéniában megbukott Janez Jansa, Csehországban Andrej Babiš, Lengyelország pedig Ukrajna miatt távolodott el Magyarországtól. Úgy vélem, hogy ez nagyon érzékeny veszteség számára” – ismertette a 

Ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy

Timothy Garton Ash az interjúban egy olyan kérdést is megfogalmazott, hogy a „komoly gazdasági problémákkal kell szembenéző ország képes-e megszervezni magát a társadalom, képes-e valamiféle stratégiává szintetizálni az amorf elégedetlenséget – és itt nem a rendszer leváltásának stratégiájára gondolok, hanem bizonyos autonómia kialakítására, önszerveződésre”.

Nyitókép: MALTE OSSOWSKI / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

 

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2022. október 17. 21:48
Gyomorfekája van. Reggel meg szaros lepedőn ébred. Mondja nyugodtan.
vbandi
2022. október 17. 21:17
Na már megint egy brit "tudós", mi a fasz köze van ahhoz mi van itt, a faszopó kurva anyjával foglalkozzon!
Tikkadt Szöcske
2022. október 17. 21:12
Gyomorütés? Inkább egy tökönrúgás kéne ennek, ha van neki olyan.
DE JÓ
2022. október 17. 20:27
A brit tudós iskolapéldája... "egy modern totalitárius választási rezsim" Tényleg nem tudom, hogy sírjak, vagy röhögjek. Már a demokratikusan lefolytatott választások sem demokratikusak, mert nem ők nyertek. Ha Brezsnyev elvtársék ezt megérhették volna, akkor ma Anglia a Szovjetunió boldog része lenne, az egyetemeken sarló-kalapácsos vörös zászlók lobognának, London belvárosában kis union jack mintázatú Lenin mellszobrokat lehetne venni szuvenírként, és Mr. Ash rendkívül boldog lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!