Századvég: A magyarok elzárkóznak a kórházak magánkézbe adásától

2022. január 11. 15:02

A Századvég utánajárt annak, hogy a magyar lakosság hogyan vélekedik Márki-Zay egészségügy privatizálását érintő felvetéséről.

2022. január 11. 15:02
null

A Századvég friss kutatásában emlékeztet: Márki-Zay Péter 2018-ban az egészségüggyel kapcsolatban kifejtette, hogy

én meg vagyok győződve róla, hogy ezen az állapoton, ami ma van, ezen csak egy drasztikus magánosítás segíthet”,

hozzátéve, hogy „a szolgáltatók, azok igenis legyenek magánszolgáltatók, versenyezzenek egymással, gazdálkodjanak felelősen”. A baloldal kormányfőjelöltje 2020-ban felvázolta továbbá, hogy „egy olyan szolgáltató, versenypiaci egészségügyet kell felépíteni, ami egy egybiztosítós modellben is teret ad a magánszolgáltatóknak”. Ezen felül Márki-Zay 2021-ben rögzítette, hogy „az egy egybiztosítós, versengő egészségügyi modellt” látja „ideálisnak”, mivel „álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet”, valamint „ahol fizetős egészségügyet vezettek be, ott viszont jól működött”. Ezekről bővebben ide és ide kattintva olvashat.

Forrás: Századvég
Forrás: Századvég

A Századvég szerint kijelenthető, hogy az egészségügy privatizációjára, illetve az egészségügyi szolgáltatások magánszereplők részére történő kiszervezésére vonatkozó baloldali javaslatok nem találkoznak a magyar választók elvárásaival. A kutatás rámutat:

a válaszadók 85 százaléka ellenzi, hogy a kórházak magánbefektetők kezébe kerüljenek,

és mindössze a 12 százalékuk támogatná, hogy az egészségügyet az állam privatizálja Magyarországon.

Módszertan: CATI (telefonos) módszer, n=1000, politikai szempontból aktív, felnőtt magyar lakosság körében, adatfelvétel: 2022. január, hibahatár: +/- 3,4 százalékpont

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2022. január 11. 18:52
Ezt a kört már megfutottuk. Hihetetlen, hogy megint itt tartunk.
k.edi
2022. január 11. 16:59
Ez hányadik téma, amiben a társadalom kb. 80 %a egyetért, mégis támadja a moslék? Tényleg sajátságosan választják ki a kampánytémákat...
nempolitizálok
2022. január 11. 16:35
Maki egyenesen hajszolja a népszerűséget. Gyurcsány őrjöng és saját szavazót szidja, hogy a faszba szavazhatták meg ezt a majmot Klára helyett. Klára nyilván helyesel.
Dr Bubo
2022. január 11. 15:31
Bárki alapíthat magánkórházat. Ja, hogy az államit szívesen lenyúlnák, az biztos!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!