Privatizálná, nem privatizálná – Márki-Zay az egészségüggyel kapcsolatos terveiről

2022. január 09. 10:01

A baloldal miniszterelnök-jelöltje egyik nyilatkozatában privatizálná, másik nyilatkozatában viszont már orbánozik az egészségügy kapcsán.

2022. január 09. 10:01
null

„A Fidesz hamis vádjaival ellentétben mi nem szeretnénk magánosítani az állami kórházakat” – jelentette ki Márki-Zay Péter az MZPercek című sorozatában. A Facebook-oldalára is feltett videóban a baloldali miniszterelnök-jelölt elmondja, szerinte „Orbán Viktor és a fideszes tolvajok kinézték maguknak az egészségügyet, nekik az egészségügy igenis üzlet”.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének nyilatkozata azért lehet meglepő olvasóink számára, mert éppen Márki-Zay Péter állította korábban, hogy szerinte az egészségügy üzlet, valamint azt is, hogy valójában nem létezik ingyenes egészségügy.

Márki-Zay: Nincs ingyenes egészségügy, ez egy illúzió

„Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet, nincs olyan, hogy ingyenes egészségügy, ez egy illúzió” – hangoztatta Márki-Zay Péter egy korábbi interjújában. A Hírcentrum által szemlézett tavaly nyári beszélgetésen, amelyet Vona Gábor készített az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjével, Márki-Zay így fogalmazott:

„A szomorú igazság az, hogy minden üzlet.

Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet. Őszintén szólva én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet.

Mert ahol nem üzlet, ott tönkrementek. Afrikában találták azt, hogy azok a rendszerek, ahol ingyenes egészségügy volt, ott borzasztó rossz állapotok voltak, haltak meg az emberek, és a többi. Ahol fizetős egészségügyet vezettek be ott viszont jól működött. Tehát olyan nincs, hogy ingyenes egészségügy akkor, amikor például hálapénzzel fizetnek az emberek, meg zsebbe fizetnek.

Nincs ingyenes egészségügy, ez egy illúzió. (…)

Maga a modell, amit ideálisnak látok az egy egybiztosítós, versengő egészségügyi modell.”

Gyurcsányi példa

A Hírcentrum felidézte Gyurcsány Ferenc 2006-os beszédét, amelyet a Bajcsy-Zsilinszky Kórház új épülettömbjének avatása előtt mondott:

Az egészségügy közös társadalmi kincsünk és üzlet is, kár ez utóbbit elhazudni, mert akkor zsákutcába jutunk.” 

Az akkori miniszterelnök azt is elmondta:

„Nyitott egészségipart kell építeni, gazdag kliensekkel. Amíg csak a közepesen szegény és közepesen gazdag társadalom van jelen vásárlóként a rendszerben, addig az orvosok nem tudnak drágább, több, jobb szolgáltatást eladni. Biztosításalapúvá kell tenni a rendszert, és ki kell nyitni a rendszert, hogy Európának is szolgáltatást tudjon nyújtani” – fogalmazott Gyurcsány.

Márki-Zay Péter privatizálná a kórházakat

„Én meg vagyok győződve róla, hogy ezen az állapoton, ami ma van, ezen csak egy drasztikus magánosítás segíthet” – nyilatkozta még 2018-ban baloldal miniszterelnök-jelöltje. Bővebben is érdekel...

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarcsi1
2022. január 09. 19:25
MZP agyilag selejtes.
Hair is on Ford
2022. január 09. 11:44
Tényleg nem értem ezeket a barmokat,egyszerű tárgyalásra se megy az ember gyűrött ruhában.Nincs egyiküknek se zakó tartó az ülésen???De legalább levenné az ökör(karigeritől vette lehet).
nos2024
2022. január 09. 11:41
Kinek szól a "grazozás"? A legaljának a legaljától (már a cenzort ide ideértve), ők a legalja, s náluk mindig lesz lejjebb.
Berecskereki
2022. január 09. 10:58
2008 az országgyűlés tárgyalta a témát a magánbiztosításról. Bauer Tamás közgazdász, volt szabad demokrata képviselő úgy vélte: a rendszer a biztosítók bevonásával hatékonyabban tud majd működni, és valóban versenyt tud teremteni a szolgáltatók között, amivel a korrupció idővel kiszorulhat az egészségügyből. Mihályi Péter közgazdász azt hangsúlyozta, hogy a magyar egészségügybe az elkövetkezendő 15-20 évben biztosan nem kerül jelentős plusz állami forrás, mivel a költségvetés szűkös keretei ezt nem teszik lehetővé; így ezekből a lehetőségekből kell kihozni a legjobbat - tette hozzá az SZDSZ eredeti biztosítási koncepciójának kidolgozója. https://infostart.hu/belfold/2008/02/06/az-egeszsegbiztositas-negyszogesitese-178954 Márky-Zay honnan venné a fejlesztésekhez a forrást?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!