Kiderült, mitől robbant fel a magyar gazdaság

2021. szeptember 01. 13:00

A gazdaság gyorsan lábal ki a válságból a KSH részletes GDP-adatai szerint, már 4%-ponttal gyorsabban nőtt hazánk gazdasága, mint az euróövezet.

2021. szeptember 01. 13:00
null

A második negyedévben 2,7%-kal nőtt a magyar gazdaság a január-márciusi időszakhoz képest, miközben az előző év azonos időszakához viszonyítva szezonálisan igazítva 17,7%-kal növekedett – derült ki a KSH részletes GDP-adataiból, írja a Portfolio. Hozzátették: a részletes adatközlés megerősítette az előzetes becslést. A növekedéshez érdemben hozzájárult az ipar, a szolgáltató szektor, valamint az építőipar is. A növekedési adat megerősíti, hogy a magyar gazdaság gyorsan lábal ki a válságból és

a növekedés szerkezete kiegyensúlyozott.

A következő időszakban már várhatóan érdemben lassabb lesz a növekedés üteme, mint most, hiszen a második negyedévet a bázishatás is segítette (a koronavírus-válság a tavalyi ugyanezen időszakot érintette leginkább), ugyanakkor a GDP továbbra is érdemben növekedhet, írják.

A magyar gazdaság gyors kilábalásának köszönhetően a GDP elérte a válság előtti szintet az idei második negyedévben. A koronavírus-járvány harmadik hulláma ellenére a bővülés robusztus volt, amit jelez, hogy az év első három hónapjához viszonyítva 2,7%-kal nőtt a magyar gazdaság.

Termelési oldal

Az ipar teljesítménye közel 37, ezen belül a feldolgozóiparé 40%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. „A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a közútijármű-gyártás növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez” – áll a KSH közleményében. Részletezték: az építőipar hozzáadott értéke 18,4, a mezőgazdaságé 1,1%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 12,4%-kal lett nagyobb. A legerőteljesebb növekedés a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, illetve az egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágban történt. Mindez nem meglepő, hiszen a turizmusnak gyakorlatilag a padlóról kellett felállnia, miután a járvány első hullámában gyakorlatilag nem létezett az ágazat. Nagyot,

17%-ot nőtt az infokommunikációs szektor is, ami azért is kiemelkedő, mert ebben a szektorban a bázis is kifejezetten magas volt.

Felhasználási oldal

A háztartások tényleges fogyasztása 9,9%-kal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest. A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 7,5%-kal nagyobb lett, a közösségi fogyasztásé 0,5%-kal mérséklődött. A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 8,1%-kal magasabb lett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás a 8,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. „Az építési beruházások volumene kismértékben, a gép- és berendezésberuházásoké nagymértékben nőtt. A beruházásokon belül a legnagyobb bővülés az építőiparban és a  szolgáltatási ágakban történt” – áll a jelentésben. A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 19,7%-kal nőtt. A növekedéshez hozzájárult a külkereskedelmi forgalom is. Az export volumene (33%) erőteljesebben bővült, mint az importé (23,4%). Ezen belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 20,3%-kal nőtt, importja 3,4%-kal csökkent.

Növekedési előny

Összességében a második negyedév folyamatai alapján az látszik, írják, hogy a magyar gazdaság kifejezetten erős teljesítményt mutat. A GDP növekedése ebben az időszakban meghaladta az eurózóna átlagos teljesítményét is. A koronavírus-válság előtti időszakban a magyar gazdaság növekedése gyorsabb volt az eurózónáénál, amit a járvány megtört (elveszett a növekedési előny). Most viszont 4%-ponttal gyorsabban nőtt a magyar gazdaság, mint az euróöveztet. A következő időszak nagy kérdése, hogy ezt a növekedési előnyt meg tudja-e tartani a magyar gazdaság. A kifejezetten erős második negyedéves GDP-adatok után a legtöbb elemzőház javította az idei magyar növekedésre vonatkozó előrejelzését, és most úgy számolnak, hogy a 7%-os GDP-növekedés elérhető 2021-ben.

Ha ilyen gyors növekedést produkál a magyar gazdaság, akkor az a rendszerváltás óta nem látott rekordnak felel meg.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. szeptember 02. 11:14
Nem robbant fel a magyar gazdaság. Ha felrobbant volna, akkor nyomozna a rendőrség vagy dolgozna a katasztrófavédelem. A százalék pedig nem mértékegység. 1% német gazdaság = 25% magyar gazdaság.
Abraxos
2021. szeptember 01. 16:16
Ja erről jut eszembe mandi szerkesztőség ha olvassátok! Jó lenne, ha a makronóm cikkek a főoldal feedjében is megjelennének. Talán többen olvasnák.
Tiszafa
2021. szeptember 01. 14:49
Azt az idiótát kellene felrobbantani, aki ilyen címet ad. Na meg azt a másik barmot is ki kellene rúgni a Manditól, aki a címadó idiótát úgy alkalmazza, hogy tuja róla, hogy nem tud magyrul. Őkör, barom állat Mandis hírszerkesztő! A robbanás szerű gyors fejlődés az nem egyenértékű a fejlődés felrobbanásával.
Teréz A Piréz
2021. szeptember 01. 14:15
Na, baxxuk is agyon gyorsan, és válasszuk meg a moslékot, igaz, Mackó kartárs?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!