Zsebpénz vagy vérdíj?

2014. június 05. 10:55

Tisztelt Elnök úr, tisztelt Vezérigazgató úr, akkor most ennek a miniszteri nyilatkozatnak a tükrében fel kell tennünk a kérdést: ez a 300 milliárd forint, ez a körülbelül 1 milliárd euró most zsebpénz, vagy vérdíj?

2014. június 05. 10:55
Moin Moin

„Nyílt levél


Timotheus Höttges

a Deutsche Telekom AG elnöke

és

Christopher Mattheisen

a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója

részére


Tisztelt Elnök úr, tisztelt Vezérigazgató úr!

Tegnapelőtt egy, a Deutsche Telekom AG. portfóliójában szinte észre sem vehető, de még a Magyar Telekom Nyrt. cégcsoportjában sem túlságosan meghatározó leányvállalatnál, az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt.-nél történt egy személycsere: új főszerkesztő került a régi, bizonyos Sáling Gergő helyére. A vezetőváltás mögött a magyar közvélemény kormányzati nyomást tételez fel, miután az utóbbi időben az Origo.hu számos, a régi-új magyar kormánnyal és annak egyes kulcsfiguráival szemben erősen kritikus írást, tényfeltáró riportot közölt. Az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. tegnapi közleményében ezt határozottan tagadta. Az Origo.hu szerkesztőségéből azóta jövő információk (főszerkesztő-helyettes felmondása, a szerkesztőségben uralkodó hangulat) viszont cáfolni látszanak ezt a hivatalos cáfolatot – de ennél sokkal inkább cáfolja a politikafüggetlen, önálló döntés tényét az, amit Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető leendő miniszter mai bizottsági meghallgatásán mondott. Szavai szerint:

»A kormány átfogó vidékfejlesztési informatikai fejlesztés tervez minden háztartásba a Deutsche Telekommal közösen 300 milliárd forint értékben, a korábban kötött stratégiai megállapodás értelmében.«

Tisztelt Elnök úr, tisztelt Vezérigazgató úr,

akkor most ennek a miniszteri nyilatkozatnak a tükrében fel kell tennünk a kérdést: ez a 300 milliárd forint, ez a körülbelül 1 milliárd euró most zsebpénz, vagy vérdíj?

Zsebpénz, abban az értelemben, hogy a Deutsche Telekom éves árbevétele 2013-ban 60,1 milliárd euró volt – az említett 1 milliárd ehhez képest valóban zsebpénz, különösen úgy, hogy ez az összeg (ez a megrendelés) nyilván nem egyetlen évben fog beérkezni a magyarországi leányvállalathoz – ráadásul a leányvállalatban, vagyis a Magyar Telekom Nyrt.-ben a Deutsche Telekom AG. (közvetetten, leányvállalatain keresztül) csupán 59,21%-ot birtokol. Így a teljes, Lázár által bejelentett üzletből nagyjából csupán egy 600 millió euró árbevétel utáni remélt nyereséggel kalkulálhat.

Ám más a helyzet, ha a Magyar Telekom Nyrt. várható bevételeit vizsgáljuk. 2013-ban ez összesen 637,5 milliárd forint volt – ehhez képest egy akár több évre elosztott 300 milliárdos többletbevétel igen tetemes megugrás. Ezért a »vérdíjért« már érdemes beáldozni némi információs szabadságot, gondolhatta a magyar menedzsment…

Egy vállalat menedzsmentjének természetesen joga van bármilyen, a munkajoggal összhangban lévő és véleménye szerint a cég érdekeit képviselő döntést meghozni, és az is valószínű, hogy egy kis súlyú leányvállalatnál történt személycsere »nem hallatszik az égig«, azaz a cégcsoport legfelső vezetéséig. Ám ez a cégcsoport-szinten szinte jelentéktelen leányvállalat üzemelteti az egyik magyarországi (még) kormányfüggetlen médiát, az Origo.hu-t: ami egy sokmilliárd eurós nemzetközi nagyvállalat szintjén »semmiség«, az bizony a mai Magyarországon fontos demokratikus fórum!

Manapság, amikor az egész európai közvélemény tud arról, ami demokratizmus terén Magyarországon folyik, egy ilyen személycsere, függetlenül annak tényleges okától, mindenképpen rossz üzenet Európa »demokratikus nagyhatalmának«, Németországnak egyik meghatározó nagyvállalata felől.

»Európai projektünk hitelessége attól függ, megfelelünk-e a saját magunk által felállított mércének« – írta még 2013. március 7-i keltezésű négy EU-s tagállam külügyminisztere José Manuel Barrosonak, az Európai Bizottság elnökének címzett levelében. A négy aláíró között ott szerepelt Guido Westerwelle akkori német külügyminiszter is – és bár ő azóta leköszönt e posztról, azonban arról nincs értesülésünk, hogy megváltozott volna Németország hivatalos hozzáállása az említett európai projekthez.

Tisztában vagyunk azzal, hogy egy állam hivatalosan képviselt elvei és az ország magánvállalatainak üzleti döntései még akkor sem fedik szükségképpen egymást, ha a nevezett magánvállalatban komoly állami tulajdonhányad van. Azonban az mégiscsak meglepő, ha egy olyan cég látszik engedni az információszabadságot korlátozni igyekvő hatalmi befolyásnak, amely cég éppenséggel az információszolgáltatást és annak technológiai infrastruktúráját tekinti fő tevékenységi körének. Még meglepőbb ez akkor, ha e cég egy olyan országban - Németországban - székel, amelyben az egész társadalom által alapvetően tekintett érték az információs és véleményszabadság - és amely ország jólétének, sikerességének és dinamizmusának alapját éppen a szabadság adja.

Tisztelt Elnök úr, tisztelt Vezérigazgató úr!

Ha nem létezne információszabadság, akkor ma nem léteznének azok a technológiák és szolgáltatások, amelyek a Deutsche Telekom AG. szinte teljes üzleti portfólióját jelentik – ezért kijelenthetjük, hogy ha nem létezik az információs szabadság, akkor a Deutsche Telekom sem létezhetne a mai formájában. Különösen igaz ez akkor, ha belegondolunk: az üzleti szférának nyújtott Deutsche Telekom-szolgáltatások piaca is csak addig teljesít jól, ameddig a szabadpiac jól teljesíthet és állami-hatalmi pressziók nélkül működhet. Semmi különbség nincs aközött, ha egy államhatalom az információszabadságot, vagy éppen vállalkozás és tulajdonlás szabadságát illetően gyakorol nyomást a szabadpiaci szereplőkre: mert ez a piac egységes és összefüggő - különösen ma, amikor oly gyakran maga az információ a piac legfontosabb tényezője és terméke!

Így függ össze egy-egy országon belül az információs és véleményszabadság esélye az üzleti vállalkozás sikerességének lehetőségével… Egy olyan vállalat, amely összességében nagyobb éves árbevételt termel, mint amekkora egy-egy közepes eu-s tagállam éves költségvetése, és amely vállalat meghatározó pozíciót tölt be az információáramlás piacán, már csupán a saját üzleti érdekeit követve is ellen kell álljon a piaci, jogi és információs szabadságot korlátozni akaró hatalmi ambícióknak. Nem csupán az európai projekt hitelessége múlik ezen, hanem az európai piacok működő- és fejlődőképessége is!

Ezúton kérjük, hogy a feni érveket legyenek szívesek eljövendő – esetlegesen az aktuális döntésüket korrigáló – lépéseik során kellő súllyal mérlegelni!”

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyurmandia73
2014. június 07. 11:16
Világis, de akkor a verseny korlátozás a Telekom részéről folxamatosan, évtizedek óta fennáll. A lakásomba kilenc éve költöztem be és a környéken csak a Telekom volt elérhető mint tv meg internet szolgáltató. Valamikor ők kábelezték be a környéket aztán csak ök voltak. Ez akkor bosszantott a legjobban, amikor a Digi megvette az angol foci jogait és az Istennek sevette fel a program kínálatba.a Digisportot. Mit tehettem volna? Verseny korlátozás? Az. Azrán szereltettem egy Digi tányért az erkélyemre... Az internet dettó.
koronaszepe
2014. június 05. 18:33
Kinyílott a pitypang! Ezt érted?
gyurmandia73
2014. június 05. 18:10
Te idióta ostoba állat. Ez történt idén februárban: „a Deutsche Telekom és a kormány között most létrejött megállapodás túlmutat az eddigi, hagyományos stratégiai megállapodásokon. Bár az eseményen még csak több év alatt megvalósuló több százmilliárd forintos beruházásról volt szó, a Portfolio.hu úgy tudja, hogy a megállapodás részét képezi, hogy a német távközlési óriás 1 milliárd eurós beruházást hajt végre, ehhez a kormány 80 milliárd forintot tesz hozzá. Ennek következtében az EU által is elvárt digitalizációs program Magyarországon már 2018-ra megvalósul.” Azon nem csodálkozom, hogy most hallasz róla először. Tehát csak neked, csak most: a Telekom fektet be egymilliárd Eurót és nem a Kormánytól kap zsetont te majom. Istenem…
KannibálTatárÚr
2014. június 05. 18:03
Ez a disznó befektető nem elégszik meg azzal, hogy befektet, vissza is akarja kapni a befektetését! Majd Schmeiling Görgő megmondja nekik, hogy mibe fektessenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!