Kivételes előírások vonatkozhatnak az állami cégekre

2012. szeptember 17. 15:24

Lázár János törvényjavaslata szerint bizonyos esetekben kedvezményt kapnának az adó- és cégjogi előírások alól az állami cégek. Nem alkalmaznák állami cégek esetében azt a szabályt sem, ami szerint ha valaki felszámolásba vitt egy céget, azt eltiltják egy másik cég vezetésétől, illetve többségi tulajdonlásától.

2012. szeptember 17. 15:24

Miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által alapított társaságok bizonyos esetekben nem kaphatnak a jelenlegi szabályok szerint adószámot, a jövőben kedvezményt kapnak az adó- és cégjogi előírások alól – az ezt tartalmazó törvényjavaslat, amelyet Lázár János terjesztett a parlament elé. Jelenleg nem kaphat adószámot, és így nem működhet az a gazdasági társaság, amelynek a vezető tisztviselője korábban – egy másik társaságnál – jelentős adó- és vámtartozást halmozott fel. Szintén kizárja az adószám kiadását az, ha az új cég 50 százalék feletti tulajdonosa halmozott fel hasonló nagyságú köztartozást. 

A törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy ha többségi állami tulajdonú cég vezető tisztségviselőjének – illetve többségi tulajdonjoggal rendelkező tagjának (tulajdonosának) – köztartozása miatt nem kaphat adószámot a társaság, akkor az illető személy 8 napon belül kérhesse az adóhatóságtól határozata megváltoztatását. Az adóhatóság visszavonja az adószám kiadását megtagadó határozatát, és kiadja az adószámot. 

A hatályos szabályok szerint, aki felszámolásba vitt korábban egy céget, azt a bíróság eltiltja attól, hogy öt évig vezető tisztségviselő, vagy pedig többségi tulajdonos legyen másik cégben. A javaslat szerint ezt a szabályt sem kell alkalmazni az állami cégekre. A javaslat benyújtója a törvényjavaslat indoklásában azzal érvel, hogy a jogalkotó célja a csalárd cégalapítás megakadályozása volt. Márpedig az államnál az ilyen szándék „fel sem merülhet”, így azt ki kell venni a vonatkozó szabályok alól.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2012. szeptember 17. 22:59
Felháborító. Kivételes előírások kellenek! Szigorúbban büntetni aki közvagyonnal játszik! Mit képzelnek??
Trükkök Százai...
2012. szeptember 17. 20:25
Ebből baj lesz.
Grüezi
2012. szeptember 17. 20:19
Megvan a megoldás az államadóságra, az önkormányzatok eladósodására, a közlekedés hiteleire meg úgy általában erre az egész feritélre: Ráruházzuk az egészet a cégekre, és csődbevisszük őket!!! A malévvel már kicsiben működött.
G. Pantyelejevics
2012. szeptember 17. 16:36
A törvény viszonylag egyszerű lesz. Állami cég mostantól mindent a Lalitól vesz. Az árat a Lali majd megmondja alapon. Ennyi. Eddig is így volt, csak jobb törvénybe foglalni, úgy pofásabb. :P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!